Health, Lifestyle, Mind-Set

Hoe ik om ga met mijn winterdip

Litebook Edge Lichttherapie lamp

Aller eerst wil ik jullie een heel gelukkig en fijn 2018 wensen! Ik begin het jaar met een ietwat depressieve blog haha, maar misschien kan deze blog jou wel helpen om jouw 2018 goed te beginnen!

Al mijn hele leven lang heb ik last van een winterdip. Sommige jaren zijn ze minder heftig, andere jaren zijn ze heel erg heftig – zoals dit jaar. Doordat ik me dit jaar zo ellendig voelde, heb ik stappen ondernomen om te zorgen dat mijn winterdip niet zo heftig zou door zetten. Wat? Dat lees je in deze blog.

Naar aanleiding van mijn Post op Instagram, besloot ik om deze blog te schrijven. Deels voor mezelf, maar ook deels voor jullie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik best wel schrok. Ik schrok van de reacties. Van de vele reacties van mensen die zich zó erg herkende in mijn verhaal. Die zich elk jaar in de winter ook ellendig, moe en lusteloos voelen. 100% helpen kan ik niet, maar ik wil wel graag mijn ervaringen en tips delen over hoe ik er mee om ga. Misschien hebben jullie er wat aan!

Wat is een winterdip?

Aller eerst even wat extra informatie over een winterdip. Want wat is een winterdip nu eigenlijk en hoe wordt de winterdip veroorzaakt?

De meeste mensen herkennen het wel. Het wordt herfst. De dagen worden korter. Het wordt kouder. Het blijft maar regenen (want ja, dat doet het in de zomer ook in NL toch?). En dan nog die verdomde wintertijd. Nóg kortere dagen. Joepie.. Wat er gebeurt is dat onze biologische klok in de war wordt geschopt. Deze loopt namelijk niet meer gelijk met ons dag en nacht ritme. Als gevolg hiervan, gaat ons lichaam meer slaaphormonen produceren. Je bent dus langer/vaker/sneller moe en je hebt weinig energie. Dit proces wordt normaal gesproken geremd door de blootstelling aan daglicht, maar aangezien het in gedurende de herst en winter langer donker blijft, gaat dit proces langer door.

Kortom; de winterdip wordt veroorzaakt door … licht. Daglicht, wel te verstaan. En dan natuurlijk het gebrek hieraan. Onze biologische klok raakt van slag, we maken slaaphormonen aan terwijl dit eigenlijk niet hoort en ons dag- en nachtritme raakt in de war. Je voelt je moe, energieloos, lusteloos en je wil eigenlijk gewoon de hele dag Netflix & Chillen. De winterdip.

Lichttherapie

Ik heb het nog nooit eerder geprobeerd, maar na veel positieve reacties heb ik er voor gekozen om een licht therapie lamp aan te schaffen. Ik ben voor de Litebook Edge gegaan. Dit is een super kleine lamp (smartphone grootte) die je overal mee naar toe kunt nemen. Het is de bedoeling dat je dagelijks 15 – 20 minuten voor de lamp gaat zitten. Je moet hem schuin voor je plaatsen, op arm lengte. De lamp moet gericht worden op je ogen, maar je moet niet in het licht kijken. Kwaad kan het niet, maar ik kan je vertellen dat je een aantal seconden verblindt bent als je het wel doet.

Wat een lichttherapie lamp eigenlijk doet (bron: Goodlite) is je biologische klok aanpassen via de ogen. Onze ogen kunnen niet alleen zien, ze bevatten ook speciale zenuwverbindingen tussen de fotocellen in onze ogen en het gedeelte van de hersenen waarin onze biologische klok zich bevindt. Door je ogen een tijdje lang bloot te stellen aan een intense lichtbron, wordt je biologische klok beïnvloedt. Je biologische klok krijgt dus een soort van seintje – ‘Hee kerel, je dag is begonnen. GO FOR IT.’ Zoiets. 

Ik gebruik de lamp nu zo’n 2 á 3 weken en ik merk zeker al verschil. Doordat de lamp zo fel is, heb je sowieso al het idee dat je omgeving een stuk lichter is. Het lijkt een stuk minder donker buiten. Daarnaast merk je ook echt dat je lichaam een soort van kick under the ass krijgt. Het is licht, je dag is begonnen, stop met slapen en GO. Hier had ik vooral het meeste last van, ik bleef gewoon moe en lusteloos. Ik heb nu alsnog in de avonden wel dat ik snel moe wordt, maar van opstartproblemen heb ik nauwelijks tot geen last meer.

Wat ik ook erg positief vind aan de lamp is dat hij zo klein is. Ik neem hem altijd mee wanneer ik niet thuis slaap. Daarnaast kun je hem gewoon aan zetten tijdens het verrichten van een handeling. Je zet de lamp op armlengte en schuin van je af en vervolgens eet je rustig je ontbijt op en drink je je kopje koffie of thee. Een boekje lezen of een krant lezen kan ook prima. Zo lang je de lamp maar op je ogen blijft richten!

Vitamine D inname

Naast de lichttherapie lamp ben ik extra vitamine D gaan slikken. Vitamine D is een vitamine die we door middel van voeding binnen kunnen krijgen (dierlijke producten/paddenstoelen ja echt), maar die we ook binnen krijgen door blootstelling aan .. jawel .. zonlicht. En aangezien het zonnetje niet zo heel vaak zichtbaar is in deze periodes van het jaar, is de kans groot dat je een tekort aan vitamine D hebt. Vitamine D wordt ook wel ‘Vitamine Depressie’ genoemd. Een tekort aan vitamine D merk je ook in je stemming en in je energielevel.

Ik heb sowieso al een chronisch tekort aan vitamine D. Deze is altijd te laag, zowel in de winter als in de zomer. Vitamine D slikken is voor mij dus best een dingetje. Ik gebruik op het moment de Vitamine D druppels van NOW. Druppeltjes worden iets makkelijker in het lichaam opgenomen dan pillen of capsules, maar ook deze doen hun werk goed. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, dat betekend dus dat je voldoende vetten moet eten – wil je ervoor zorgen dat je lichaam deze vitamines goed op neemt. Vitamine D wordt ook zelf aangemaakt door ons lichaam! Daar heb je dus alleen wel de zon voor nodig, dus probeer lekker naar buiten te gaan wanneer het zonnetje schijnt!

Zoek de positiviteit op

Ik ben iemand wie zichzelf heel zielig kan vinden. Als ik me rot voel of als ik moe/energieloos ben, ga ik het liefst lekker met chocola op de bank liggen en gewoon zielige films kijken of zo. Boo Carmen. Ik denk dat dit voor heeeeeeel veel mensen herkenbaar is, alleen is het juist goed om onder de mensen te zijn en leuke dingen te doen! Ga lekker met je vrienden op stap, ga uit eten met je lover of neem je broers/zussen/ouders mee ergens naar toe. Zoek daarnaast een doel, of in ieder geval iets waar je voor kunt werken. Dit is iets wat ik ook heb gedaan en waar ik gigantisch veel energie van heb gekregen. Dus ik zou zeggen, give it a try!

Dus.. wat heb ik nou precies gedaan om minder last te hebben van mijn winterdip?

Ik denk dat de combinatie van de lichttherapie en de extra Vitamine D voor mij een hele goede stap is geweest. Door de lichttherapie is mijn dag- en nachtritme aangepast en doordat ik nu extra vitamine D binnen krijg, helpt dat ook weer iets bij het verkrijgen van extra energie. Verder heb ik een kei leuk doel. Een nieuwe uitdaging waar ik in 2018 mee ga knallen. Iets wat ik super spannend vind maar waar ik ook heel veel energie van heb gekregen! Wát dit dan precies is, hou ik nog heel eventjes geheim…

Het is niet zo dat ik helemaal geen last meer heb van mijn winterdip. Maar bovenstaande tips hebben mij wel geholpen om de dip niet mijn leven te laten overheersen. Hopelijk helpen ze jou ook!

Liefs, Carmen

Advertenties

8 gedachten over “Hoe ik om ga met mijn winterdip”

 1. Hoi super dat de lamp je zo bevalt! Ik gebruik ook licht therapie en helpt mij zeker heel goed! Dus je verhaal is zeker herkenbaar, maar dat vitamine D ga ik ook maar eens proberen. Alles om die wintermaanden een schop na te geven en zeggen jullie doen me niks ! Zet hem op meid

  1. Ja ik zou extra vitamine D absoluut aanraden! De combinatie helpt vaak heel goed, hoewel het nooit zo goed zal helpen als lekker emigreren naar een land waar dit rot weer niet bestaat hahahah! You go girl ❤️

 2. Hey Carmen,
  Wat goed dat je dit deelt, en vooral wat fijn dat je wat dingen hebt gevonden die je er een beetje bovenop hebben geholpen.
  Stay positive, you rock!
  x
  Theodoortje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s