Lifestyle, Mind-Set

LIEVE CARMEN…

Lieve Carmen,

Je bent nu 16 jaar oud. Ik schrijf deze brief deels aan jou, om bepaalde zaken te kunnen afsluiten. Om een punt te kunnen zetten achter bepaalde gebeurtenissen uit mijn verleden, maar ook om jou, mijn jongere ik, een hart onder de riem te steken.

Aller eerst weet ik wat voor kut tijd je hebt op dit moment. Je woont nu in Nijkerk, in een jeugdinstelling van jeugdzorg. Het gaat niet goed met je en daarom hebben papa en mama hulp gezocht voor je. Misschien ben je nu boos op ze, maar geloof me – over een tijdje ben je ze heel erg dankbaar. Ik weet dat je het moeilijk hebt en dat je onzeker bent, maar geloof me als ik zeg dat het allemaal goed komt.

Dat opa overleden is, is iets waar je nooit vrede mee hebt kunnen hebben.. om eerlijk te zijn, heb je dat nog steeds niet. Jij mist hem, ik mis hem, maar we weten allebei donders goed dat hij toch op een of andere manier nog een beetje voor ons zorgt. Je mag hem missen. Dat is oké. Maar ook dit moeten we een plekje leren geven. Voor jou nu nog een issue, voor mij gaat dat al een stuk beter.

Ik weet dat onzekerheid een grote rol speelt. Niet alleen om je uiterlijk, maar ook om je toekomst. Je studeert nu aan het Deltion College & volgt de opleiding Artiest Drama. Je vind het nu nog leuk, maar ook ga je hier over een tijdje over twijfelen. Het is ook lastig, op je 16e al keuzes maken over je toekomst.. Ik wil je graag laten weten dat het oké is om hier over te twijfelen. Op een bepaald punt in je leven wordt alles een stukje duidelijker en dan gaat het ook beter met het maken van keuzes. Dus maak je hier nog maar niet te druk om!

Naast de onzekerheid over je toekomst, weet ik ook donders goed dat je ook onzeker bent over de liefde. En dan heb ik het niet alleen over relaties, maar ook of mensen je wel lief vinden. Of je het wel waard bent. Geloof me alsjeblieft als ik je zeg DAT JE DAT BENT. Je bent een lieve en zorgzame meid, met een onrealistisch zelfbeeld. Je bent mooi & er zijn een hele hoop mensen die van je houden. Papa en mama houden van je, Kirsten & Marlou houden van je. Je bent geen mislukkeling.

Zoals ik net zei, ik weet dat je nu boos bent op papsie & mamsie omdat je uit huis geplaatst bent. Maar weet wel dat papa & mama deze keuze niet gemaakt hebben omdat ze niet van je houden, maar omdat ze JUIST van je houden. Het deed ze veel pijn om jou zo verdrietig en depressief te zien. Zij willen dat je gelukkig bent en op dit moment ben je dat gewoon niet. Het gaat mentaal niet goed met je en daarvoor heb je hulp nodig. Wees niet te hard voor ze, want ze houden echt van je en ze hebben het beste met ze voor. Je bent nu boos, maar over een paar jaar ben je heel blij dat ze dit voor je gedaan hebben. I promise.

Het is heel vervelend dat je relatie net uit is. Dat is gewoon k*t en daar mag je je ook heel verdrietig over voelen. Maar, op 5 juli 2013 ga je een super leuke jongen tegen komen. Oh ja, eerst krijg je nog een ander vriendje – maar dat gaat na 8 maanden uit dus hou daar alvast maar rekening mee. In 2013 kom je Kjell tegen. En hij is echt een leukie. Dus lief zijn!

Je hebt een hekel aan sport, I know, maar je moet me ook geloven als ik zeg dat je over een paar jaar vrolijk in de sportschool rond huppelt. Waarschijnlijk lach je me uit als je dit leest, maar het is echt waar haha! Super grappig hé? Zo’n hekel aan sport & snoepjes zijn je leven – maar de healthy lifestyle gaat echt op jouw pad komen.

Helaas zit er ook wel een keerzijde aan deze gezonde leefstijl, want op een gegeven moment sla je een beetje door.. het onrealistische zelfbeeld is nog steeds aanwezig en ondanks dat je een eetstoornis hebt – vind je jezelf nog steeds dik en lelijk. Maar dat ben je niet. Echt niet! Het kost tijd.. veel tijd & je gaat een hele hoop down momenten tegemoet, maaaaaar ook dit komt goed. En na een tijdje klim je hier ook uit.

Je gaat een hele hoop struggles tegen komen, je gaat nieuwe uitdagingen tegemoet (6 maanden AMERIKA YAY!!!), je verliest vrienden maar krijgt er ook een hoop nieuwe bij, waaronder je maatschappelijk werkster Suzanne, bijzondere mensen zoals Jip & Cynthia maar ook een oude vriendin van de basis school, Malissa. Voor je 23e zul je 2x tante worden (ja echt!!) en je gaat je hele toekomst visie omgooien. Het klinkt allemaal super eng en het wordt ook een heuze rollercoaster – maar ik ben trots op je hoe je alles gaat aanpakken.

Je bent nu 22 jaar oud en het leven gaat echt nog niet over rozen. Er zijn nog genoeg onzekerheden waar je mee zit en dingen die je moeilijk vind, maar je bent zo gegroeid als persoon dat je er nu veel beter mee om gaat dan je 6 jaar geleden deed. Je bent veel sterker dan je eigenlijk denkt. Onthoud dat! Probeer je niet te veel druk te maken over bepaalde zaken & ik hoop dat je, wanneer je 30 bent, een hele mooie brief kunt schrijven aan mij.

Lieve Carmen je bent sterk. Ik weet dat je dit nu nog niet echt ziet. Ik weet dat je jezelf haat en dat je van mening bent dat je het niet waard bent. Maar je bent het wel waard. 

Liefs, 22 jaar oude Carmen.

Advertenties

10 gedachten over “LIEVE CARMEN…”

 1. Wauw Carmen… Heel knap geschreven (en beschreven!). Heb er alleen maar respect voor & al helemaal voor alles dat je al gedaan/bereikt hebt – en allemaal doet en zeker nog zál gaan doen in de toekomst. Succes meis!!!

  Liefs, xx
  Lindsey

 2. Wowie, wat een mooie en positieve brief aan je jongere ik.
  En dapper om dat te delen!
  Erg mooi om terug te kijken en te zien wat er allemaal is gebeurd, maar ook waar dat je heeft gebracht!
  x
  Theo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s