Fitness & Health, Lifestyle, Mind-Set

A SOCIAL IDENTITY CRISIS

Hoewel het hebben van een Instagram account heel erg leuk kan zijn, kan het op een gegeven moment ook heel erg lastig worden. Op dit moment ga ik door een heuse Social Media identiteits crisis. Waarom? Dat deel ik in deze hele persoonlijke blog.

 

Van vogelvlucht naar duikvlucht

Mijn Instagram account bestaat ondertussen 4 jaar. Hoewel alles de eerste 3 jaar in een vogelvlucht is gegaan, is mijn Instagram op het moment meer een duikvlucht aan het nemen. Waar ik voorheen gemiddeld 1500 volgers per maand groeide (+ 15.000 per jaar), mag ik nu al blij zijn als ik in twee maanden tijd, 100 volgers weet te groeien. Eerlijk gezegd, ben ik op het moment meer volgers aan het verliezen dan dat ze er bij komen.

 

Het algo ritme & het kopen van likes en volgers

Helaas heeft Instagram sinds begin dit jaar het één en ander veranderd binnenin de app. Het algo ritme van Instagram is veranderd. Dit zie je aan bijvoorbeeld de business accounts, aan het feit dat foto’s niet meer op chronologische volgorde op je tijdlijn voorbij komen, maar ook aan het feit dat je foto nog maar aan ongeveer 20% van je volgers geshowd wordt. Daarnaast heb je ook nog de hype van het kopen van je Instagram likes & je volgers.

Bijna alle influencers hebben hier ‘last’ van. Accounts die wel hard werken voor hun pagina, worden omlaag geduwd door de accounts die hun likes kopen. Deze accounts worden eerder bovenaan jouw tijdlijn geplaatst, dan andere accounts. Het is hierdoor heel moeilijk om nog ‘op te vallen’ binnen het grote scala aan fake influencers, die wanhopig zijn naar volgers en likes en er vervolgens dus maar gewoon geld aan uitgeven. #koopgewoonschoenen #inplaatsvanlikes

 

Zijn volgers & likes belangrijk voor mij? Ja & nee.

Wanneer iemand je gaat volgen of je foto liked, is het wel een soort bevestiging van dat je goed bezig bent. Dat je boodschap goed over komt bij mensen & dat mensen het er mee eens zijn. Ik vind het niet erg als mensen nooit een foto liken of nooit een comment achter laten, maar ik hoop dan altijd maar dat deze mensen mij wel volgen omdat ze vinden dat ik een mooie boodschap heb. Stille volgers zijn ook volgers, maar als influencer zijne is het erg leuk als volgers actief zijn. Dat motiveert! 

Verder weet ik donders goed dat het niet om de volgers en de likes gaat. Voor mij gaat Instagram om het motiveren en inspireren van mensen. Het gaat om het overbrengen van een boodschap, van een leefstijl en van mijn kijk op bepaalde dingen. Het gaat voor mij om de interactie met jullie. Dat vind ik oprecht zó leuk!

Toch vergelijk je jezelf onbewust met andere accounts en daarnaast, vergelijk ik mijzelf voornamelijk met… mijzelf. Ik kijk naar vroeger, naar hoe levendig mijn account toen was. Hoe veel interactie ik had met mijn volgers. Hoe leuk ik het vond om jullie te mogen inspireren en motiveren. Op dit moment kan ik die lol helaas nergens vinden..

 

De sociale identiteits-crisis

En dan komen we bij de sociale identiteitscrisis waar ik het over heb. Doordat mijn account een kleine sprong in het diepe heeft gemaakt, ben ik gaan twijfelen aan mezelf. Ben ik nog wel leuk genoeg? Waarom ontvolgen mensen me? Wat wil ik posten? Welke kant wil ik op met mijn Instagram account? Wat moet mijn boodschap zijn?

Dit zijn vragen die de laatste tijd heel veel door mijn hoofd heen dwalen & die me enorm veel stress en druk geven.

Ik vergelijk mezelf niet met andere lijfjes. Ik ben dolgelukkig met mijn lijf en met mijn uiterlijk. Maar op dit moment ben ik mezelf wel aan het vergelijken met andere Instagram accounts, waardoor ik het moeilijk vind om bij mezelf te blijven. Ik doe accounts na die wél groeien, in de hoop dat mensen dat bij mij ook leuk gaan vinden. Ik probeer oplossingen te zoeken om méér mensen te bereiken & waarschijnlijk, ligt de oplossing gewoon bij mezelf.

 

Waarom maak je je in hemelsnaam druk om Instagram….

…. is een vraag die ik vaak zat ontvang. En daar hebben deze personen ook helemaal 100% gelijk in. Waar maak ik me eigenlijk druk om? 

Ik verloor mijzelf & het doel van mijn Instagram account, alleen maar omdat ik onzeker ben over of mijn volgers me nog wel leuk vinden ja of nee. En dat is fout. Heel erg fout. En daarom maak ik me er druk om. Vanuit onzekerheid. Sommige mensen zijn onzeker over hun uiterlijk, andere mensen zijn onzeker over dit soort dingen. Stom eigenlijk hé?

Who cares of die cijfertjes omlaag of omhoog gaan? Misschien ontvolgen mensen mij inderdaad omdat ze me niet meer leuk vinden. Dat zou geen probleem moeten zijn. Dat zou oké moeten zijn! Zolang ik maar bij mezelf kan blijven en dingen kan doen omdat IK het leuk vind en omdat IK me daar goed bij voel, maakt de rest geen snars meer uit. Ik moet leren om blij te zijn met de mensen die ik nog wél kan motiveren & die mij volgen omdat ze mij een oprechte inspiratie vinden.

Voor mij is het nu belangrijk om weer op zoek te gaan naar mezelf, als influencer. Ik vind het motiveren en inspireren van mensen nog steeds echt oprecht heel erg leuk! Ik vergelijk mezelf gewoon te veel met mijn groei van vroeger en met de cijfertjes van vroeger, en de acceptatie dat het niet meer is zoals toen, vind ik moeilijk. En daar moet ik aan werken.

Ik vond het moeilijk om deze blog te schrijven. Het is een heel kwetsbaar onderwerp waarin ik openlijk mijn onzekerheid bespreek met jullie. Hopelijk waarderen jullie deze #letsgetreal blog! Bedankt voor het lezen. Ik vind je lief!

xxx Carmen.

 

Despite having an Instagram account is a really fun thing, it can also be pretty difficult at some point. I’m facing a total social media identity crisis at the moment. Why? I’ll share that with you guys in this blog.

 

From rising to diving

My Instagram account exists for almost 4 years at the moment. Even though the first 3 years went really really fast, my Instagram is kind of falling apart at the moment. I used to gain around 1500-2000 followers a month (+ 15.000 followers a year), but now I have to be really grateful if I gain 100 followers in two months. To be honest, I am losing more followers at the moment than I’m gaining any.

 

The algo rythm & buying likes and/or followers

Unfortunately, Instagram changed a few things at the beginning of this year. The algo rythm of Instagram changed. You can see that at the amout of business accounts, the fact that pictures won’t show in chronological order, but also at the fact that only 20% of your followers sees whatever you are posting. Besides that, buying likes or followers seems to be a bigass hype at the moment.

Almost every influencer notices negative changes in their engagement nowadays. Accounts that do work hard for their insta page, are being pushed down by accounts who buy their likes. These accounts will be shown at the top of your timeline, because they have more likes than others. These pictures are not shown. It is hard to stay notices within this big amount of ‘fake followers’, who desperately seek followers and likes and are even willing to spend money on it. #justbuytheshoes #insteadoflikes

 

Are followers and likes important to me? Yes and no.

When someone starts to follow you or of someone likes your picture, it is some kind of acknowledgement that you’re doing a good job. That people agree and like the message you want to put forward. I don’t mind if people never like a picture or never leave a comment, but I do hope that these people are following me because of the message I’d like to spread. Silent followers are also followers, but as an influencer being, it’s really cool to have active followers. That motivates!

I know damn well that it should not be about the likes and the followers. To me, Instagram is a way to motivate and inspire people. To share a message, my lifestyle and my outlook on certain things. It’s about interacting with you guys. That is wat makes me so excited!

Despite that, I do compare myself with other pages and mostly with.. myself. I look back at the time when my page grew super fast, where I had so much interaction with my followers and how keen I was on motivating and inspiring you guys! Unfortunately, that fun is long gone at this moment..

 

The social identity crisis

And now we reach the point where I’d like to talk about the identity crisis I am facing. Because my page made this huge dive into a deep cold water, I started doubting myself. Am I still fun enough? Why do people unfollow me? What do I want to post? What do I want with my Instagram account in general? What should my message be?

These are questions that keep spooking around my head and that give me lots of pressure and stress.

I do not compare myself to other bodies. I am freaking happy with my looks and my body. But at this point I do compare myself to other Instagram pages, which makes it hard to stick to myself. I am copying accounts that do grow, in the hope that people start liking that. I try to look for solutions that make my page more attractive for people. The solution probably just lies within myself.

 

Why are you freaking making a problem out of Instagram….

…. is a question I receive many times. And these people are 100% completely right. Why do I make a problem out of whether I am gaining or losing followers?

I lost myself and the goal of my Instagram page, just because I am insecure about whether people still like me yes or know. And that is wrong. Completely wrong. And this is why I care. Because I am insecure. Some people are insecure about their looks, others about these kind of useless things. Stupid right?

Who cares if the numbers go up and down? Maybe people do unfollow me because they don’t like me anymore. That shouldn’t be a problem. That should be totally fine! As long as I can stick to myself and as long as I keep doing things because like them and because it makes ME feel good, nothing else matters. I have to learn to be happy with what I’ve got and with the people I do motivate and inspire.

For now, it is really important to start looking for myself, as an influencer. I really love motivating and inspiring people, I still do! I just have to stop comparing myself with the past. I have to accept that things are no the way as they used to be anymore. And that is hard. That is something I have to work on.

It was really hard for me to write this blog. It’s a vulnerable subject and I openly speak about my insecurity at the moment. I hope you guys respect this #letsgetreal blog. Thank you for reading. I like you!

xxx Carmen.

Advertenties

10 gedachten over “A SOCIAL IDENTITY CRISIS”

 1. Je bent een mooi mens in alle opzichten. Het ligt meer aan die verandering van het systeem dan aan jou en juist daarom is het zo jammer de je aan jezelf gaat twijfelen.

  1. Super lief jouw reactie dankjewel! Ik hoorde na aanleiding van mijn blog ook zoveel andere influencers die hier last van hebben en het op dezelfde manier ervaren als ik.. super zonde dat Insta ons op zo’n manier kan beïnvloeden. 😓 Hopelijk kom ik daar snel een beetje vanaf. Alle lieve reacties geven me al een hoop energie! 💋💋

 2. Zo herkenbaar Carmen!! Bedankt voor het delen en ik sluit me volledig aan bij Tanja hierboven. Het systeem veranderd en zal ook blijven veranderen. Social media is iets wat je niet onder controle kan hebben omdat ze hun algoritme ieder moment kunnen aanpassen. Misschien een idee voor je om email adressen te verzamelen? Ik doe het ook en heb hierdoor zelf 100% de controle over wie ik wil bereiken en wanneer ik ze wil bereiken. Ik hoop dat dit je helpt. Fijne vrijdag ♥️

  1. Wat een fijne en goede tip! Het is inderdaad een goed idee om wat e-mail adressen te verzamelen, voornamelijk voor je blogs. Als je die dan wil delen, is het net eventjes iets makkelijker om een grotere doelgroep te bereiken. Dankjewel meis en jij ook een hele fijne vrijdag en een fijn weekend! ❤

 3. Mijn vriendinnen kopen dus wel Instagram volgers en die groeien harder dan ik. Blijf er echter bij dat het not-done is en vind het super vervelend om te zien dat valsspelen dus wel werkt :-(.

   1. Ja ik ook en het is super frustrerend. Maar nu het steeds vaker naar buiten komt ga ik gewoon volhouden in de hoop dat insta alle fakers weg stuurt! XXX

 4. Hey Carmen,

  Momenteel ben ik een van je ‘ontvolgers’, maar dat heeft niks met jou te maken. Ik ben namelijk helemaal van Instagram af! Vond het me te veel tijd kosten en te weinig opleveren. Jouw foto’s kijk ik nog wel via internet gewoon, maar kan er dus niet meer op reageren of ze liken.
  Vergeet niet dat groei een curve is en dat je in het begin ook makkelijk harder kan groeien dan later. En hey, de mensen die je nu nog volgen zijn gewoon je echte fans!

  Succes,
  Theodoortje

  1. Heeee Theodoortje!

   Ja ik denk ook dat dat wel voor meerdere het geval is. Ik bedoel, ik ben zelf al 4 jaar aan het Instagrammen. Het is ook logisch dat mensen die mij misschien 4 jaar geleden zijn gaan volgen, gewoon nu nooit meer op Instagram zitten if misschien zelfs hun account hebben verwijderd. Dus ik denk dat je niet de enige bent!

   En zo is dat! Maar ik mag jou ook wel beschouwen als een trouwe volger, want het is echt heel tof om te lezen dat je, ondanks dat je geen Instagram meer hebt, toch nog af en toe een kijkje neemt op mijn account! Dankjewel daarvoor 💋

   Liefs, Carmen xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s