Lifestyle, Mind-Set

Ik ben geen wandelend reclamebord

Instagram is de perfecte manier om een zakcentje te verdienen. Het social media kanaal wordt druk bezocht met Influencers die graag promotie maken & bedrijven die graag gepromoot willen worden. Sommigen doen dit iets meer dan anderen & ik ga je eerlijk bekennen, ik vind dat het Instagram aan het verpesten is. Ga er maar even goed voor zitten – want deze blog post is heel heel heel lang!

Regelmatig scroll ik door mijn Instagram feed en zie ik foto’s voorbij komen van meiden met potjes poeder, met een super leuke nieuwe outfit of met een mooie shake beker. Waaronder ook ik, maar daar kom ik zo nog op terug. Wanneer je een zogenoemde ‘influencer’ bent met veel volgers, wordt je vrij snel benaderd door bedrijven met de vraag of je promotie wil maken. En fotootje in ruil voor een product, eventueel een vergoeding erbij voor de tijd die je in een blog stopt enzovoorts.

Dit is dus een vrij makkelijke manier van geld verdienen. Een bedrijf betaalt jou, jij maakt een foto en schrijft een blog + je krijgt ook nog eens een product thuis gestuurd. Ideaal. Ik ben hier zelf ook heel erg enthousiast over geweest en heb ook wel eens op deze manier een samenwerking opgezet met bedrijven. Je moet dan een foto gaan maken, die vervolgens heel onnatuurlijk en nep over komt. Daarnaast past het vaak ook niet eens bij je Instagram account of bij je ‘boodschap’ – dus eigenlijk is dan gewoon je hele account een grote grap geworden. Vind ik dan.

Hierna had ik voor mezelf echt al wel bedacht dat ik alleen nog samenwerkingen aan ga met bedrijven waar ik én achter sta, én die bij mij als persoon en bij mijn ‘doel’ van mijn Instagram account passen. Heel anders dan een aantal andere meiden die zo’n beetje alles aangrijpen voor het verdienen van geld. En dat is dus echt een no-go voor Carmen.

 

Women’s Best

Toen kwam daar het vrij nieuwe fitness merk Women’s Best. Speciaal voor sterke & fitte vrouwen. Ik was één van de eerste Nederlandse ‘influencers’ die gevraagd werd om samen te werken met het desbetreffende merk. Als je wilt weten hoe dat app-contact er dan een beetje uit zag, lees dan even deze blog van Kyara Estava. Zij heeft het perfect en tot in detail omschreven.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik oprecht enthousiast was. Ik mocht een pakket uit kiezen, kreeg een vergoeding & ik mocht foto’s maken die paste binnen mijn account. Ik ben nog steeds van mening dat dit best goed gelukt is. Je ziet mij dus echt niet met een potje poeder voorbij komen. Hooguit een shake beker of een setje kleding. Als je mij volgt op Instagram, zul je wel eens iets voorbij hebben zien komen. Maar nooit uit de categorie nep of overdreven. 

Ik werk ondertussen al zo’n 3,5 maand samen met Women’s Best en ik heb nu besloten hier mee te stoppen. Waar ik eerder één van de eerste was, staat half Instagram nu vol met Women’s Best en ik moet eerlijk bekennen dat zelfs ík me daaraan irriteer. Laat staan mijn volgers. En dan nog het posten op tijden dat ik überhaupt niet beschikbaar ben. No thanks. Dat doen we dus niet meer.

 

Instagram wordt commercieel

Instagram wordt helaas steeds commerciëler. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een ‘bedrijfsprofiel’. Hiermee kun je statistieken bekijken, zien hoe vaak je volgers online zijn, waar ze vandaan komen en hoeveel volgers je letterlijk hebt. Eigenlijk heeft dit bedrijfsprofiel best wel veel voordelen en het is gewoon heel erg praktisch wanneer je een blog hebt. Je kunt ‘swipe uppen’ in je verhaal enzo. Kei tof!

Alleen die cijfertjes.. daar word ik dus persoonlijk niet zo blij van. Constant kijken of je volgers gegroeid bent, balen als je volgers verliest en nog meer balen wanneer een post slechter gaat als de ander.. Dit is dan ook de reden dat ik mijn bedrijfsprofiel weet terug heb gezet naar een persoonlijk account. Ik merkte dat het voor mij mentaal nadelig was. Dus dan gebruik ik liever ‘link in bio’ dan ‘swipe up’.

Vroeger, toen ik net begon met Instagrammen (3.5 jaar geleden), ging het nog om het motiveren. We wilden toen juist een voorbeeld zijn. Mensen fitter proberen te maken, onze gezonde leefstijl overbrengen en de mind-set van mensen proberen te veranderen. Tegenwoordig is het niet meer ‘Carmen Ketelaar, dat meisje met haar positieve mind-set en openheid naar haar volgers toe’ maar tegenwoordig is het ‘Carmen Ketelaar, het meisje met 52.000 volgers op Instagram’. Hoe meer volgers je hebt, hoe meer geld je kunt vragen voor een Instagram post of voor een blogje & hoe meer je ‘waard’ bent in de ogen van bedrijven.

Oh, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de sneue mensen die tegenwoordig likes en volgers kopen. Alleen maar om een beetje goed over te komen op insta.

Verdien jij dan helemaal geen geld met Instagram? 

Niet met Instagram, maar wel met Dutch4Health. Dit is het bedrijf wat ik samen met mijn vriend Kjell heb. Via hier maken wij Voeding- en Trainingsschema’s en bieden wij online coaching aan. Ik zet mijn Instagram hier inderdaad voor in, dus via hier ‘werven’ wij wel klanten. Zie ik dit als hetzelfde als een samenwerking? Nee, totaal niet. Dutch4Health is namelijk van mij & ik ben online coach. Dus het past automatisch bij mijn account & bij mijn boodschap.

Instagram verliest de charme wat het naar mijn mening vroeger altijd had. Misschien stam ik uit de oer-tijd & weiger ik deel te nemen aan deze ‘nieuwe beweging’, maar ik blijft gewoon lekker doen wat ik vroeger altijd deed. Ik blijf gewoon lekker mijn blogs & posts schrijven met de insteek waarmee ik vroeger mijn Instagram account ben begonnen. Namelijk mensen motiveren & inspireren met mijn visie omtrent voeding, fitness & vooral mind-set. Dat is wat ik écht belangrijk vind. Niet het verdienen van geld.

 

Samenwerkingen

Dus Carmen, jij gaat nooit meer een samenwerking met een bedrijf aan? Nee, dat zeg ik niet. Ik ga juist graag samenwerkingen aan wat dat vind ik leuk! Maar wat ik met deze blog duidelijk wil maken is dat het bij mij never nooit niet om het geld zou gaan. Je zult dus vast en zeker wel eens een merk voorbij zien komen op mijn Instagram.

Sta ik achter een bedrijf, achter een kleding merk, vind ik het gewoon leuk iets te posten over een bepaald merk of krijg ik een uitnodiging voor een evenement en voel ik me hier goed bij? Dan zeg ik met alle liefde JA. Of ik nou betaald word ja of nee, het is voor mij belangrijk dat iets bij me past en dat ik niet klakkeloos ja zeg alleen maar voor het geld. Helaas denken sommige hier anders over.

Het enige bedrijf waar ik op dit moment nauw mee samenwerk is Hunkemöller. Dit doe ik al 2 jaar, hier krijg ik geen geld voor (af en toe een aantal producten), maar hier krijg ik wel onwijs vele energie van! Zo hoort het te zijn toch, bij een samenwerking? Je moet het leuk vinden en achter een merk staan! Je moet geen ja zeggen alleen maar omdat je er veel geld mee verdient.

 

Liefs, Carmen.

Advertenties

7 gedachten over “Ik ben geen wandelend reclamebord”

 1. Wauw, amen! Dit is waarom ik jou zo tof vind. Gewoon je openheid en eerlijkheid. Wat je zegt, het desbetreffende merk zie je nu overal en is gewoon niet leuk meer. Een post met dat merk krijgt een hele andere soort aandacht van mij, dit terwijl jou posts over Hünkemoller dit gevoel totaal niet doen aanwakkeren! See you later topper ! ❤

  1. Thaaaanks lieverdje! In het begin vond ik het echt oprecht leuk om met Women’s Best samen te werken.. toen ik één van de eerste was. Maar tegenwoordig is het inderdaad niet zo’n succes meer. Echt jammer dat Insta zo geworden is. Ik blijf lekker mn dingie doen haha.

   Tot snel!! ❤️

 2. Amen! Instagram is echt verpest met al die gesponsoorde ‘nep’ posts 😦 & vergeet ook niet follow for follow pff.. Tof artikel Carmen!

  1. Ja precies. Ik maak toch verdorie zelf wel uit wie ik volg of niet. Boohoo! 😂😂 En Instagram heeft zelf Instagram ook verpest met dat stomme algo ritme. Niks meer op chronologische volgorde alleen de ‘beste posts’ boven aan. Geen worden dat al die neppies met gekochte likes bovenaan staan. 🙄

   1. Klopt, hoe vaak ik wel geen mails ontvang met het onderwerp ‘why doing all this affort, just buy’ Omgg…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s