Health, Lifestyle, Mind-Set, Motiveer

Bang om te eten

Helaas komt het maar al te vaak voor. Meiden die bang zijn om te eten of om méér te gaan eten dat ze gewend zijn. Ik heb dit zelf ook een hele lange periode gehad en in deze blog deel ik met jullie hoe ik over mijn angst heen gekomen ben.

 

Stop met calorieën tellen

Ondanks dat het tellen van calorieën gewoon heel erg goed is voor je inzicht, kan het ook nadelig zijn. Wat ik hier mee bedoel is dat wanneer je eenmaal begint, het heel lastig is om hiermee te stoppen. Dit komt omdat het tellen van calorieën ons een soort vastigheid en structuur geeft. Wij mensen houden hier van, controle hebben. Om de controle los te laten moet je een hele grote stap maken en dit is best eng. Tóch is het wel verstandig om ook een periode zonder calorieën tellen te kunnen. Ik tel zelf ook mijn calorieën en hou mijn macro’s bij – maar soms doe ik dit expres een paar weken of een paar maanden niet. Zo kun je even je gevoel leren vertrouwen en leer je ook beter aan te voelen wanneer je lichaam om eten vraagt.

 

Bulken

Dit is het geen wat mij het meeste heeft geholpen. Nadat ik bijna een jaar lang rond de 1600-1700 calorieën heb gegeten, wilde ik graag mijn voeding verhogen en me meer focussen op spieropbouw. Ik ben mijn calorieën stapsgewijs gaan verhogen (wel bijgehouden) en uiteindelijk ben ik eerst naar mijn onderhoud toe gaan werken & vervolgens heb ik hier 100-200 calorieën bij op gegooid. Doordat ik meer ben gaan eten merkte ik dat ik veel meer energie had, me veel fitter en gezonder voelde en ik ook nog eens lekkerder kon trainen! Ik merkte dat mijn lichaam veranderde op een positieve manier & ondanks dat ik aankwam, merkte ik ook dat ik dat helemaal niet erg vond maar juist wel fijn!

Natuurlijk is het niet nodig om echt te gaan ‘bulken’. Je kunt ook prima naar je onderhoud toe werken en hierop blijven zitten, maar op deze manier leer je wel om meer te eten en niet in een calorie tekort te blijven hangen. Ook zie je op die manier dat ‘meer eten’ helemaal niet gelijk staat aan aankomen. Je gewicht kan prima stabiel blijven, maar je kunt toch je lichaamssamenstelling aanpassen (minder vetmassa, meer spiermassa).

 

Leer roeien met de riemen die je hebt

Wat mij vaak opvalt is dat mensen (en dan vooral jonge meiden) bang zijn om ergens anders te eten. We komen hier weer terug op het stukje controle, want door uit eten te gaan of bij een ander persoon thuis te eten, heb je geen controle over wat er op tafel staat. Herken jij jezelf hier in? Dan raad ik juist aan om wat vaker buiten de deur te eten.

Ook wanneer je buiten de deur eet, kun je geen calorieën bijhouden dus dan leer je automatisch ook weer om dat gedeelte wat losser te laten. Je kunt natuurlijk overal je keukenweegschaaltje mee naartoe slepen, maar goed wanneer jij op vakantie met een weegschaaltje aan komt zetten heb je toch wel een stukje obsessief gedrag te pakken vind je niet?

 

Mijn operatie

Last but not least wil ik toch nog even een dingetje benoemen wat mij ook erg heeft geholpen. Namelijk mijn operatie. In augustus 2015 ben ik geopereerd aan mijn borsten. Ik ben van maatje zero (geen borstontwikkeling namelijk) naar een prachtige 75C cup gegaan waar ik nog altijd dolgelukkig mee ben. Het nadeel aan deze operatie was wel dat ik 6 weken niet in de gelegenheid was om te sporten. Dus hoe ga je daar mee om?

Nou wil ik jullie natuurlijk niet aanraden je massaal te laten opereren haha, maar het kan natuurlijk ooit eens voorkomen dat je door welke reden dan ook een tijdje niet kunt sporten. Vaak raken de meeste mensen dan in paniek omdat ze bang zijn dat ze dan dik worden. Ik beweeg minder, verbrand over de dag minder maar alsnog hetzelfde eten? Daar word ik toch dik van? Je eerste reactie zal dus zijn ‘ik moet minder eten’. Ook in dit geval raad ik aan om gewoon te eten zoals je altijd al hebt gedaan.

Je lichaam heeft deze calorieën namelijk alsnog gewoon keihard nodig. Misschien iets minder dan wanneer je actiever bent, maar als je toch je spiermassa wil behouden zou ik niet opeens minder gaan eten dan je gewend bent. Ook dit is een stukje wat angst met zich mee kan brengen. Probeer je over deze angst heen te zetten door tegen jezelf te zeggen dat je deze energie nodig hebt. Als is het voor herstel, al is het voor een goede functionering. Je hebt eenmaal energie nodig. Minder eten wanneer je even uit de running bent? Nee, dit is niet nodig.

 

Eigenlijk heeft alles wat ik hierboven benoem te maken met het stukje uit je comfortzone stappen. Iets doen wat je normaal gesproken niet zou doen. Juist hier leer je heel veel van & dan groeit ook automatisch je zelfvertrouwen! Neem eens een stapje terug en probeer te luisteren naar wat je lichaam je verteld. Die vertelt je namelijk meer dan genoeg.

 

Veel liefs, Carmen.

Wil jij hulp bij je voeding door middel van een op maat gemaakt voedingsschema, of wil je gewoon wat tips of even je hart luchten? Stuur een mailtje naar info@carmenketelaar.com. Ik help je graag verder!

Advertenties

4 gedachten over “Bang om te eten”

  1. Wat een goed en persoonlijk en mooi artikel Carmen. Ben echt heel blij voor je dat je eruit bent gekomen! Heel knap!! Ik ben jaloers haha, want zit er middenin. Soms fantaseer ik met mijn moeder “brak ik mijn been maar”, omdat ik dan ook verplicht stil moet zitten haha. Thanks voor dit artikel, geeft hoop om eruit te komen!

    1. Heee meissie! Dankjewel voor je lieve reactie op mijn stukje! Aaah nee joh gekkie zo moet je niet denken hoor, maar het is soms wel goed om jezelf een klein beetje een schop onder de ass te geven en even een stapje terug te doen wanneer het gaat om sporten of eten. Eerst even aan de mind-set werken is vaak heel fijn! Graag gedaan en dat gaat jou zeker weten wel lukken!

      Liefs, Carmen xxx

  2. Wat een super nuttig en herkenbaar artikel! Ik vind het zo moeilijk om die controle over m’n voeding los te laten, het is op een gegeven moment zelfs op een punt gekomen dat ik uitnodigingen voor feestjes afwees omdat dan m’n mealplan overhoop zou worden gegooid… Nu gaat het al een stuk beter, maar er is nog meer dan genoeg ruimte voor verbetering. Ik ga zeker proberen je tips op te volgen!

    1. Dankjewel <3. Ja ik herken dat zelf ook echt heel erg. Ben ook echt periodes niet uit eten geweest omdat ik dat niet durfde. Zo zonde is dat eigenlijk, maar daar kom je pas later achter! Natuurlijk heeft Amerika mij ook wel geholpen, want daar kan ik natuurlijk helemaal niks. Gezond eten was lastig, maar macro's en calorieën tellen kon al helemaaaaal niet. Dus dat was voor mij ook een goeie haha! Ik ben blij om te horen dat het al beter met je gaat. Hopelijk helpen mijn tips nog een beetje! ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s