Lifestyle, Mind-Set, Motiveer

Waarom ik soms ‘nee’ zeg.

dsc_1392-2
Nee zeggen is iets wat door veel mensen niet geaccepteerd word. Vaak word je ook vrij raar aangekeken als je ‘nee’ zegt, omdat mensen denken dat het te maken heeft met gezond of ongezond of iets dergelijks. Waarom ik soms ‘nee’ zeg? Dat leg ik jullie uit in deze blog.

Ik zal eventjes een voorbeeld geven: een paar dagen terug kreeg ik een stroopwafel aangeboden. De vraag die daarop volgde was ‘past dit wel in je dieet?‘. Ik at de stroopwafel lekker op en zei ‘ik doe niet aan diëten’. De dag erna kreeg ik een koekje aangeboden, ik zei nee. ‘Nee want dat is niet goed voor je zeker‘, was het antwoord. We kennen het wel. Ik trek me er ondertussen helemaal niets meer van aan, want ik ben het gewend dat sommige mensen mijn redenen om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen niet begrijpen.

Dat het niet begrepen wordt, kan me eigenlijk vrij weinig schelen. Ik weet zelf wel waarom ik ja of nee zeg om sommige dingen, dus waarom zou ik de moeite doen om het uit te leggen aan mensen die het allemaal toch maar stom of onzinnig vinden? Ik ga jullie mijn redenen nu dus niet uitleggen voor de mensen die er niets mee hebben, maar ik ga het nu uitleggen voor de lieve volgers en trouwe lezers, die hier oprecht in geïnteresseerd zijn:

Ik zeg niet ja of nee, omdat iets gezond of ongezond is. Ik zeg ja of nee omdat ik keuzes maak. Ik vraag mezelf af of ik er écht zin in heb. Als ik zin heb in iets (zoals in de stroopwafel), dan neem ik het lekker. Als ik geen zin heb in iets (zoals het koekje), dan neem ik het niet. Kortom, ik mag alles eten wat ik wil. En dát is precies het verschil: ik eet wat ik WIL. Het heeft niet te maken met gezond of ongezond, het heeft te maken met heb ik er ZIN in & WIL ik het eten JA of NEE. 

Sommige mensen hebben geleerd om bewuste keuzes te maken en niet zo maar alles te eten omdat het aangeboden word. Ik vind het fijn om mezelf af te kunnen vragen of ik ergens oprecht zin in heb ja of nee. Als dit het geval is neem ik het wel, als dit niet het geval is neem ik het niet. Op deze manier ontzeg of verbied ik mezelf dus helemaal niets. Dát is wat balans voor mij betekend.

Veel liefs, Carmen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s