Fitness & Health, Health, Lifestyle, Mind-Set, Motiveer, Tips

Bulken – Een grote MINDFUCK

Foto 11-05-16 17 32 24

Bulken is eigenlijk de fitness term voor aankomen. Tijdens een ‘bulk’ ga je meer eten dan je op een dag verbruikt en kneitertje zwaar trainen in de sportschool, waardoor je dus eigenlijk aan komt in spiermassa. Uiteraard komt er praktisch gezien wat meer bij kijken, maar theoretisch gezien is dit een beetje de kortere en duidelijke omschrijving. Naast dat je in spiermassa aan komt, zal je vetpercentage ook (iets) gaan stijgen – dat is een dingetje wat het mentaal best wel ‘pittig’ maakt voor de meeste mensen. Pas heb ik op Dutch4Health een blog gedeeld met ‘Tips om Vet te Verliezen’ – volgende week zal ik een blogje schrijven met ‘Tips om aan te komen’. Deze blog vandaag zal echt alleen gaan over hoe ik een bulk mentaal heb ervaren.

Ik heb ondertussen 2 x een bulkje meegemaakt. Ik ga vandaag de laatste behandelen, deze liep van oktober 2015 tot en met (ongeveer) midden april 2016 – 6/6,5 maand dus. Ik kan je vertellen dat bulken voor mij mentaal best zwaar was. Ik heb een eetstoornis gehad waar ik echt al wel overheen ben gegroeid, maar toch hou je altijd dat stemmetje in je achterhoofd die je verteld dat je dik wordt. Die angst om dik te worden is niet fijn en door de keuze te maken om te gaan bulken ben ik de uitdaging met mezelf aangegaan om dat stemmetje te negeren.

In het begin was dat erg moeilijk. Ik begon op te bouwen vanuit mijn onderhoud, totdat ik uiteindelijk +200/300 calorieën boven mijn onderhoud zat. Dit is nog niet eens zo heel veel, sommige mensen bulken met +500 calorieën boven hun onderhoud, maar ik vond het persoonlijk voldoende. Het meer eten was geen probleem, ik bedoel ETEN YAMM, maar het idee om ‘meer te eten’ vond ik persoonlijk gewoon heel eng.

Na een maandje durfde ik steeds wat meer op te bouwen en na 2 maanden zat ik op 300 kcal boven mijn onderhoud. Ik merkte dat ik steeds zwaarder kon trainen, wat juist een enorme kick gaf. Ik voelde me energiek, fit en vooral heel sterk – deze gevoelens maakte het dat ik bulken opeens niet meer eng vond. Ik had mijn lichaam in de gaten gehouden en kon in de spiegel wel zien dat ik helemaal niet zo veel in vet aangekomen was. Het opbouwen van mijn calorieën en het zware trainen hadden dus goed effect!

Ik ben in totaal 5 kilo aangekomen in mijn bulk, waarvan deels vet en deels spier wat voornamelijk naar mijn billen & benen is gegaan (zie bovenstaande foto). Ik moet eerlijk bekennen dat ik mezelf nu een stuk mooier vind, ik zie er gezonder en wat ‘voller’ uit. Ik heb veel progressie gemaakt in mijn spieren, waardoor ik nu best mooie rondingen heb gekregen. Het was best eng om te doen allemaal, maar ik ben trots dat ik het stemmetje in mijn hoofd aan de kant heb weten te gooien. Dat stemmetje maakt het één grote mind-fuck. Je moet gewoon doorzetten en leren dat stemmetje te negeren, dan gaat het allemaal vanzelf en daar wordt je mentaal echt een stuk sterker van! Geloof me!

Volgende week deel ik de tips & tricks die mij hebben geholpen om wat aan te komen op een gezonde wijze. Hou de website van Dutch4Health dus in de gaten!

Veel liefs, Carmen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s