Health, Tips

Cortisol

Woman having big headacheNog nooit gehoord van Cortisol? Nou.. Cortisol is een bitch kan ik je vertellen.

Cortisol is een stesshormoon, wat bij langdurige stress op komt zetten. Niet alleen komt dit hormoon ter sprake wanneer iemand langdurig stress heeft, cortisol komt ook om de hoek kijken wanneer je weinig/slecht slaapt of wanneer iemand een dieet volgt met minder/weinig calorieën. Zijn één van deze dingen voor jou aan de orde? Lees dan maar eens verder om erachter te komen wat dit hormoon met je lichaam kan doen.

Wanneer iemand veel stress heeft, en dus een een hoge cortisol spiegel, door bovengenoemde oorzaken, dan zul je waarschijnlijk wel merken dat je erg honger hebt. Heel erg honger. En dan ook vooral honger naar ongezonde dingen. Cortisol geeft namelijk een signaaltje af aan de hersenen, waardoor het hongergevoel flink wordt verhoogd. Waarschijnlijk herken je het wel als ik zeg dat wanneer je veel stress hebt, eerder geneigd ben om een hele chocolade reep, of twee, naar binnen te mikken. Ondanks dat dit natuurlijk ook een groot deel self-control is of je de repen wel of niet op eet, wordt dit hongergevoel bij stress wel opgewekt door stress.

Naast het toenemende hongergevoel zorgt cortisol ook voor vet opslag. Er wordt een signaal aan de vetcellen afgegeven, die ervoor zorgen dat vetcellen niet afgebroken worden maar juist aangemaakt worden. Cortisol remt de vetverbranding. Daarnaast verlaagd cortisol de ruststofwisseling doordat verschillende stofwisselingshormonen worden geblokkeerd. Je gaat dus veel minder verbranden dan je normaal gesproken doet. Een hoge cortisolspiegel zorgt dus voor een flinke gewichtstoename. Natuurlijk zorgt niet alleen de combinatie stress/cortisol voor vet opslag/gewichtstoename – maar is voeding altijd belangrijk, remember that. 

Cortisol wordt dus vooral aangemaakt bij een langdurige dosis stress. Niet heel fijn dus. Wanneer een persoon een laag calorisch dieet volgt, ziet het lichaam dit ook als stress & zul je dus ook in gewicht gaan toenemen. Hetzelfde geldt voor slaapgebrek (minder dan 7 uur per nacht), dit ziet het lichaam ook als stress. Stress is niet altijd onvermijdelijk, maar probeer om zo weinig mogelijk stress te ervaren. Voel je het opkomen? Ga iets doen wat jou kalmeert. Yoga, een wandelingetje, sporten..

Mocht je wel bezig zijn met afvallen en herken je dit heel erg? Dan is het wel handig om te weten wat stress nou precies met je lichaam doet zodat je op zoek kunt gaan naar een manier om stress voor jezelf te verminderen.

Veel liefs, Carmen.

Bron: NHA Gewichtsconsulente.

Wil je snel op de hoogte zijn van de nieuwste blogs, recepten, video’s of acties? Volg me dan op InstagramBloglovin’ of op Facebook!

Advertenties

8 gedachten over “Cortisol”

 1. Dit wist ik nog niet! Echt een super blog! Ik slaap wel goed, eet voldoende maar de stress is best wel aanwezig. Na deze blog gelezen te hebben verklaart het iig een hoop!

  1. Om niet te eten als je geen honger hebt? Je bedoelt dus gewoon eten uit verveling bijvoorbeeld?

   Mij helpt water drinken dan vooral. Als ik geen honger heb eet ik soms als nog (6/7 eetmomenten) maar nooit uit verveling.. Als ik dat wel krijg drink ik meestal een flesje water leeg (500 ml) en dan is het bij mij wel weg!

 2. Goede tekst. Een sugerentie: Ik las op meerdere websites (met als bron een paar wetenschappelijke studies) dat langer dan een uur trainen de testosteronniveaus verlaagt en de cortisolspiegels verhoogt. lijkt me belangrijk om dat erbij te zetten.

  1. Thanks voor de aanvulling Diego! Ik heb hier zelf nog niets over geleerd tijdens de studies & ook nog niet iets over gelezen maar ik zal daar ook eens even iets over opzoeken & dan voeg ik het zeker toe! Super bedankt. 👌🏽

 3. Hoi!

  Hoe kom je het snelst en makkelijkst van buikvet af? Ik wil voornamelijk van dat onderbuikje en de “lovehandles” af.. tips??

  Groetjes!

  1. Helaas is er nergens een snelle oplossing voor! Vet verlies is in het algemeen een voedingskwestie. Een negatieve energiebalans creëeren! Verder ligt het ook aan je genen waar je vooral veel vet op slaat. Hier kun je natuurlijk door gezonde voeding & een negatieve energiebalans al een hoop aan doen. Daarnaast is het vooral heel veel geduld hebben.. Het heeft mij namelijk bijna 3 jaar geduurd.. Dus snel kan helaas niet.

   Als je verder nog vragen hebt kun je altijd mailen naar info@carmenketelaar.com! Dan kan ik een stukje uitgebreider antwoorden. 😊

   Liefs, Carmen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s