Lifestyle, Mind-Set, Motiveer

Voorbeeld Functies & Social Media

12191000_1726531527577382_4769546597933732316_n

Het is heel leuk om veel volgers te hebben op Social Media. Dit betekend toch dat je een redelijke voorbeeldfunctie hebt, toch? Dat is leuk, maar ook best eng! Ik vind het fijn om mensen te motiveren & te inspireren, maar ik vind het niet fijn als mensen precies gaan doen wat ik doe – juist omdat ik het ook doe. Snap je het nog?

Ik ben zelf 1,67 meter lang en weeg op dit moment 57 kilo. Ik sta eigenlijk vrij weinig op de weegschaal – omdat ik dat ding gewoon haat -, heb geen idee van mijn vetpercentage & hou mijn progressie bij in de spiegel. Ik heb een gezond BMI, maar vind persoonlijk dat mijn gewicht toch wat laag is – dus ik zou graag wat aan willen komen. Als ik nou op mijn Instagram of blog zou zetten; Ik wil graag 50 kilo wegen, heb je een kans dat er meiden zijn die dit ook willen en minder gaan eten. Stel dat ik zou zeggen; je moet elke dag een handje modder eten, want daarin zitten veel vezels, het is gezond en daarmee kun je afvallen – heb je nog een kans ook dat mensen dat daadwerkelijk gaan proberen. Nu snappen jullie vast wel dat dat natuurlijk niet waar is, maar het is maar even een voorbeeldje. 

Ik las pas een blog van een redelijk bekend persoon. Ik ga geen namen noemen, dat vind ik niet nodig, maar ik schrok hier enorm van. Deze persoon heeft veel volgers & een goed lopende blog. Hij/Zij plaatste een eetdagboek, waar ik met grote ogen naar zat te kijken. Natuurlijk zijn macro nutriënten heel persoonlijk, maar veel mensen weten dat niet! Als jij een eetdagboek plaatst, waarbij je maar 1400 kcal eet & dat eigenlijk nog te veel vind – is dat heel gevaarlijk! Misschien dat het voor die persoon genoeg was, maar in het algemeen is dat vrij weinig. Nog erger vond ik eigenlijk dat deze persoon ook voedings- en trainingsschema’s aanbood. Natuurlijk weet ik helemaal niks van de inhoud van deze schema’s, maar toch hoop ik echt dat dit wel op een gezonde manier gebeurt – en de mensen die deze schema’s gebruiken niet ongezond weinig gaan eten!

Jonge meiden gaan af op zo’n voorbeeld functie en gaan het vervolgens na doen. Slecht, slecht, slecht. De één is aan het voorbereiden op een competitie – wat altijd gebeurt onder begeleiding van een professioneel coach!! –, de ander probeert aan te komen of af te vallen – maar als jij een voorbeeld functie, al een goed lichaam & een laag BMI / vetpercentage hebt en dan nóg minder gaat eten om nóg meer vet te verliezen en je doet het niet voor een competitie, krijg je daar alleen maar onzekere dames van. Om heel eerlijk te zijn denk ik; Hier komen nou eetstoornissen van. Dit klinkt misschien raar & heel hard, maar ik word er doodsbenauwd van!

Ik plaatste een tijd terug ook een Eetdagboek – deze kun je HIER lezen -, maar dan zet ik er altijd bij dat dit is wat werkt voor MIJ, dat dit is wat IK op een dag nodig heb. Iedereen heeft een andere lichaamssamenstelling, een andere levensstijl en een ander doel – dus iedereen heeft persoonlijke macro nutriënten en een persoonlijk caloriedoel. Ook dit pas ik toe in de voedingsschema’s die ik maak. Als het nodig is voor mensen om vet te verliezen, zal ik ze nooit minder dan 20% onder hun onderhoud laten eten – meestal zelfs maar 10 – 15%!

Een voorbeeldfunctie is dus leuk, want je kunt veel mensen op een positieve manier motiveren om een gezondere levensstijl te beginnen, maar het kan ook heel erg ongezond zijn! Je hoeft niet glutenvrij te eten omdat iedereen het doet, je hoeft niet veganistisch of vegetarisch te worden omdat iedereen dat doet, je hoeft niet naar de sportschool omdat iedereen dat doet. Doe wat je zelf prettig vind, niet wat anderen doen.

Mocht je willen weten wat jij zo op een dag nodig hebt aan calorieën of wil je meer informatie over op maat gemaakte voedingsschema’s, kun je altijd even mailen naar info@carmenketelaar.com.

Veel liefs, Carmen.

Wil je snel op de hoogte zijn van de nieuwste blogs, recepten, video’s of acties? Volg me dan op InstagramBloglovin’ of op Facebook!

Advertenties

11 gedachten over “Voorbeeld Functies & Social Media”

 1. Ahh je hebt precies gelijk! Het is zo gevaalrijk als meiden zich gaan vergelijken! Goede blog en goed dat je er aandacht aan besteed want het valt mij ook echt heel erg op dat sommige meiden inderdaad eetschema’s posten waar ik echt van schrik! Ik heb een tijdje daardoor ook op flink minder gezeten en kreeg al snel een bol koppie van het vocht vasthouden omdat het voor mij gewoon te weinig is! Iedereen is anders!! Super post!

  1. Hee Celine,

   Helemaal met je eens! Ik vind het zo gevaarlijk soms, ook ben ik daar zelf wel eens bang voor dat meiden een verkeerd beeld krijgen van hoe iets per se moet ofzo.. Iedereen is inderdaad anders!

   Veel liefs, Carmen.

 2. Ik denk dat ik hetzelfde eet-dagboek heb gelezen en schrok mij echt rot. Zeker omdat diegene ook voedings-plan en trainingsadvies verkoopt. Dan hoop ik toch niet dat daarbij het advies gegeven wordt om te eten zoals de eigenaar van die site doet…

  1. Hoi Joosje!

   Ik heb zelf een beetje een gemengde mening over IIFYM, mede door mijn eigen ervaringen.

   Ik vind dat het zeker goed kan zijn om jezelf bewust te maken van je voeding. Het is goed om te weten hoeveel calorieën je binnenkrijgt, hoeveel koolhydraten, eiwitten, vetten je binnen krijgt, maar ook zeker weten om er achter te komen of je wel genoeg van alles binnen krijgt. Als je dus echt serieuze doelen hebt is het zeker goed om gebruik te maken van het macro gebeuren. Ook als je gewoon jezelf bewust wil maken van wat je nou precies op een dag eet, in dat geval vind ik het wel een goede manier.

   Alleen moet ik zeggen dat ik het werkelijke IIFYM gebeuren wat minder vind. IIFYM staat natuurlijk voor ‘If It Fits Your Macro’s’, daarmee word vaak bedoeld dat je eigenlijk alles kunt eten, zolang het maar binnen je calorieën en macronutriënten past. Daar ben ik het dus weer niet mee eens. Ik ben zelf voorstander van gezonde voeding, natuurlijk is het belangrijk om een balans te hebben tussen gezond en minder gezond eten – maar om nou je macro’s op te vullen met chocola, pizza’s, patat enzovoorts, daar ben ik persoonlijk geen voorstander van. Dit is overigens niet altijd zo hoor, er zijn ook genoeg mensen die IIFYM hanteren door gewoon gezond te eten!

   Daarnaast heb ik het zelf ook een tijdje gedaan, wel met gezonde voeding, maar ik werd er vrij obsessief van. Ik kon niet meer echt genieten van voeding & zag alleen nog maar de cijfertjes van de calorieën en dat werd een obsessie. Ik durfde niet meer uit eten of iets ander te eten omdat ik niet wist of het in mijn macro’s zou passen. Dat vind ik dus een beetje het gevaar van deze methode.

   Ik maak zelf ook wel voedingsschema’s, daarmee hanteer ik wel de macromethode. Dus ik bereken wel echt alles letterlijk voor mijn klanten en natuurlijk ook gebaseerd op hun doelen. Zo weet ik wel dat ze voldoende calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten binnen krijgen en toch hun doelen behalen.

   Mocht je benieuwd zijn, ik heb toevallig nog een eetdagboekje geplaatst een tijdje terug! Daarin kun je een beetje zien hoe mijn voeding eruit ziet, haha.

   Veel liefs, Carmen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s