Health, Tips

Het verliezen van vet

12041950_10207382549831326_643044429_n

Vet verliezen is voor bijna iedereen een doel en een reden om naar de sportschool te gaan. Wat wat kan nou allemaal wel en wat is nou eigenlijk onmogelijk als het gaat om vet verliezen?

Ik wil vet omzetten naar spieren.
Helaas pindakaas, dit kan niet. Vetweefsel en spierweefsel is namelijk verschillend. Vetweefsel bestaat namelijk uit vet wat opgeslagen word in het onderhuidse bindweefsel, door een teveel aan calorieën. Spieren bestaan ook uit reserves, maar deze worden dan weer opgeslagen in de vorm van glycogeen. Spieren verbruiken ook weer veel energie, terwijl vetweefsel weinig tot geen energie verbruikt. Vandaar dat ook altijd word aangeraden; wil je vet verliezen, moet je krachttraining doen. Krachttraining zorgt voor meer spiermassa, wat zorgt voor een hoger Basaal metabolisme & een hogere ruststofwisseling, kortom een hoger aantal calorieën wat je op een dag nodig hebt! Helaas kan vetweefsel dus niet omgezet worden naar spierweefsel. Vet moet je verliezen, spieren moet je opbouwen.

Ik wil vet verliezen op mijn benen, billen & buik.
Dat kan, maar niet alleen op die plekken. Helaas is plaatselijk vet verliezen niet mogelijk. Heel toevallig las ik hier pas een goed artikel over op FITSociety. Iedereen slaat vet weer op op een bepaalde plek. Ik zelf heb namelijk best slanke armen & benen en een droge rug. Mijn buik daarentegen slaat het meeste vet op. Een voordeel hiervan is dus dat als je af valt, je wel juist op die plekken als eerst het vet zult verliezen. Helaas kun je hiervoor geen speciale oefeningen doen of op een bepaalde manier eten. Iedereen zou wel graag vet willen verliezen op één specifieke plek, maar dit kan niet – wil je vet verliezen op je buik. Dan zul je een negatieve energie balans moeten creëren, later in deze blog meer daar over!

Buikspieroefeningen zorgen voor vetverlies op mijn buik.
Ook helaas niet waar. Dat zou wel echt perfect zijn, als we alleen maar onze buikspieren hoeven te trainen en daar opeens een mooie sixpack tevoorschijn zou komen! Zo werkt het helaas niet. Zoals ik hierboven al aan gaf is plaatselijk vet verliezen echt niet mogelijk. Dus als jij buikvet wilt verliezen en je vetpercentage willen verlagen tot daar eindelijk die buikspieren tevoorschijn komen, zou je een negatieve energie balans moeten creëren.

Ik wil vet verliezen en tegelijk spieren aankomen.
Dit is een lastige en eigenlijk bijna niet mogelijk. Om spiermassa aan te komen zul je een positieve energie balans moet creëren & zwaar moeten trainen. Op deze manier worden de overtollige calorieën opgeslagen is het spierweefsel máár, ook in vet. Om namelijk in spiermassa aan te komen – moet je meer eten dan je op een dag verbruikt. Dat betekend dus dat je naast het opbouwen van spieren, ook ietsje meer spierweefsel aan zult komen. In de bodybuilding wereld noemen ze dit vaak ‘bulken’. Daarnaast heb je nog het ‘cutten’ – dit betekend dat je een negatieve energiebalans zult creëren, waardoor je vet zult verliezen en zo veel mogelijk spiermassa behoud.

Maar, er is een kleine maar, er bestaat ook zoiets als Reverse dieting. Dit betekend eigenlijk weer dat je vanaf de negatieve energie balans hele kleine stapjes omhoog maakt naar je onderhoud of naar een positieve energie balans. Bijvoorbeeld; je begint op 1500 kcal op een dag, en je verhoogt elke week je calorieën met 50, totdat je uiteindelijk op een calorieaantal van 2300 uit komt. Je stofwisseling past zich elke keer aan, waardoor je minder in vet aan komt dan als je meteen die grote stap maakt. Uiteindelijk zal je vetpercentage wel gaan stijgen, maar minder snel. Meestal word hierbij het aantal eiwitten en vetten vast gezet en wordt alleen het aantal koolhydraten verhoogd.

De positieve & de negatieve energie balans.
Oké. Ik heb het nu vaak genoeg benoemd in deze blog. Maar wat is nou eigenlijk die positieve en die negatieve energie balans? Bij de positieve energie balans eet je eigenlijk meer dan je onderhoud. Elk mens heeft een Basaal metabolisme, een rust stofwisseling & een onderhoud.
Het Basaal metabolisme is de energiebehoefte die het lichaam nodig heeft wanneer het volledig in rust is, bij een leeg maag-darm kanaal. Er komt op deze manier dus geen energie vrij van de spijsvertering.
De Ruststofwisseling is de energiebehoefte die het lichaam nodig heeft in rust, maar hierbij wordt wel rekening gehouden met de energie die nodig is voor opname & verwerking van ons eten.
Je Onderhoud staat gelijk aan je Totale Energiebehoefte. Dit is het aantal calorieën wat je op een dag nodig hebt om je gewicht in stand te houden. Hierbij zit dus ook de spijsvertering & een aantal extra percentages erbij op omdat je bijvoorbeeld veel sport of actief werk hebt!

Als je een negatieve energie balans wilt creëren, en dus vet wilt verliezen, – dan zul je eigenlijk minder moeten eten dan je totale energiebehoefte. Wil je een positieve energie balans creëren om bijvoorbeeld spiermassa aan te maken, dan moet je meer eten dan je totale energie behoefte. LET OP: Hou een marge aan van 10% – 20% van je totale energie behoefte meer, of minder. Bij te weinig eten verlies je ook weer spiermassa, bij te veel eten kom je weer meer aan in vet. Voel het een beetje aan wat voor jou het fijnst is!

Zelf tel ik geen calorieën maar eet ik helemaal op intuïtie. Ik heb dus werkelijk geen idee of ik een positieve, of een negatieve energiebalans hanteer. Ik eet gezond & wanneer ik zin heb (vaak dus) – maar ik hou het wel een beetje bij door middel van een schriftje om te zorgen dat ik voldoende eet. Nou is dat natuurlijk best een gepuzzel om dat bij te houden, dus mocht je dat liever niet willen – ik maak met liefde een op maat gemaakt Voedingsschema voor je. Meer informatie vind je HIER.

Zo, dit was een best informatieve blog geloof ik, haha! Ik hoop dat ik het een beetje goed heb uitgelegd & niet te veel moeilijke taal heb gebruikt – bij vragen of interesse in een Voedingsschema, mogen jullie natuurlijk altijd mailen naar info@carmenketelaar.com!

Veel liefs, Carmen.

Bron; NHA – Voedingsleer & FITsociety. 

Snel op de hoogte zijn van de nieuwste blogs, recepten, video’s of acties? Volg me dan op InstagramBloglovin’ of op Facebook!

Advertenties

3 gedachten over “Het verliezen van vet”

 1. Hoi Carmen,

  Leuk blogbericht! Zeer informatief:-) Ik heb alleen een vraagje: Een vriendin van mij heeft een paar maanden geleden vet laten bevriezen. Ze heeft behandelingen laten doen aan haar lovehandles. Ik lees in je blog dat plaatselijk vet verwijderen op een natuurlijke wijze eigenlijk niet echt mogelijk is. Nu zit ik er zelf aan te denken om net als mijn vriendin ook vet bevriezing te doen omdat ik bij haar echt veel resultaat zie. Ik zit al zo lang te struggelen met een buikje 😦 Ondanks dat ik een gezond gewicht heb en de rest van mijn lichaam ook niet te dik vind, is dit echt een doorn in het oog 😛 Misschien is vet bevriezing dan ook een goede optie?

  Liefs, Tess

  1. Hoi Tess,

   Ik zou het je persoonlijk afraden. Maar dat komt omdat ik van mening ben dat iedereen bepaalde dingen kan bereiken & gewoon een soort van acceptatie challenge met zichzelf aan moet gaan. Ik geloof zeker dat het helpt, maar ik denk dat het belangrijker is om jezelf te leren accepteren zoals je bent.

   Ik heb zelf ook lovehandles, maar ik zou persoonlijk nooit voor een operatieve verwijdering hiervan gaan. Ik heb het ondertussen gewoon geaccepteerd dat ik ze heb, hoe erg ik er ook van baal.

   Veel liefs, Carme

   1. Bedankt voor je advies! Ik wil het zeker nog op eigen kracht proberen, of in ieder geval accepteren :-). Vet bevriezing is alleen zonder operatie, daarom twijfel ik er nog zo aan. Het is vrij een nieuwe methode en wordt ook wel cryolipolise/coolsculpting genoemd. Je gaat krijgt dan een soort verkoelingsapparaat op je lichaam en dat zal dan plaatstelijk vet moeten verwijderen.

    Anyways, ik ga het zeker nog goed overwegen en zal je laten weten of ik in de toekomst nog overweeg. Met jouw tips zal ik in ieder geval een stuk verder komen :-).

    Ik geloof ook dat acceptatie inderdaad uiteindelijk het belangrijkste is en ik hoop dat dit mij net als jou ook lukt 😉

    Liefs xx Tess

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s