Eet

Mijn Voeding

Ik krijg regelmatig mailtjes met mensen die vragen hoe mijn voeding is nou zoal uit ziet. Wat eet ik wel wat eet ik niet. Tel ik macro’s of calorieën. Eet ik ‘clean’ of niet. Hier even een blog waarin ik jullie een kijkje geef in mijn voedingspatroon. Als jij een ander idee hebt over een juist voedingspatroon is dat uiteraard helemaal prima – maar dit is wat werkt voor mij & waar ik me prettig bij voel! 

De basis
Eigenlijk is mijn voedingspatroon vrij simpel, ik hanteer eigenlijk gewoon de Schijf van 5. Dat betekend dat ik eigenlijk gewoon alles eet. Ik eet vlees, vis, zuivel producten, groenten, fruit, brood, enzovoorts. Ik hou ervan om mijn lichaam te voeden met gezonde producten, dus ik kies er ook voor om zo weinig mogelijk geraffineerde koolhydraten te eten. Ik eet niet bepaald ‘clean’ want ik speur niet elk etiket af van de producten die ik eet. Ik eet gewoon normaal & lekker gezond.

Ik heb 5/6 eetmomenten op een dag. Dat betekend dat ik naast mijn 3 hoofdmaaltijden ook 2/3 tussendoortjes heb. Op deze manier zorg ik dat mijn verbranding hoog blijft & dat ik een gevuld gevoel blijf houden. Door meerdere keren op een dag te eten voorkom ik een hongergevoel en eetbuien. Daarnaast drink ik na elke maaltijd 1 of twee glazen water en vaak ook wat koppen thee. Ik denk dat ik ongeveer 2-4 liter water op een dag drink, top voor het afscheiden van afvalstoffen!

Tijdens mijn studie Gewichtsconsulente leer ik eigenlijk ook alles over de Schijf van 5 en dat dat een prima & gezonde basis is voor een voedingspatroon. Hier haal ik dus ook een beetje mijn inspiratie uit en leer ik er gelijk veel over! Win Win situatie toch? Op deze wijze maak ik ook voedingsschema’s voor anderen. Mocht je interesse hebben of informatie willen – klik HIER.

Do’s & Don’ts
Wat ik erg belangrijk vind in mijn voeding is dat het veelzijdig is & dat ik niks weg laat. Daarmee bedoel ik dat ik zowel koolhydraten, als eiwitten, als vetten eet. Dit zijn de macronutriënten die een lichaam nodig heeft. Het is ook niet verstandig om een van deze voedingsstoffen weg te laten, want je lichaam heeft deze gewoon nodig voor verschillende processen in het lichaam. Mocht hier interesse voor zijn, dan schrijf ik hier snel ook nog een blogje over! 

Ook eet ik gewoon brood, rijst en aardappelen. Alleen kies ik dan wel voor de volkoren varianten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst en zoete aardappelen. Dit zijn vormen van complexe koolhydraten. Deze koolhydraten bevatten veel vezels en worden langzamer opgenomen in het lichaam, waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt & een minder erge schommeling hebt van je bloedsuiker spiegel. Ik haal mijn koolhydraten uit havermout, muesli, volkoren brood, volkoren crackers, rijstwafels, zilvervliesrijst, volkoren pasta & zoete aardappelen. Ik ben niet bang om ’s avonds koolhydraten te eten, dat dit niet zou mogen is namelijk ook een fabeltje dus dit doe ik ook gewoon. 

Omdat ik veel sport let ik er wel op dat ik genoeg eiwitten binnen krijg. Deze haal ik uit dierlijke producten zoals kwark, yoghurt, eieren, kaas, kip, biefstuk & vis. Heel af en toe voeg ik dit nog aan met een eiwit shake, deze neem ik dan vooral na mijn training. Ook eet ik gewoon vetten, maar ik kies wel voor de gezonde vetten. Hiermee bedoel ik de vetten uit bijvoorbeeld kaas, boter, avocado, pindakaas of noten!

Verder ben ik een fan van groentes & fruit! Ik eet elke dag 2 stukjes fruit & 2 opscheplepels groentes bij het avond eten. Hierin let ik er ook op dat ik voldoende variatie heb. Om te zorgen dat ik al mijn vitamines en mineralen binnen krijg drink ik elke ochtend een Daily Lift shake. Dit is een soort supplement wat geheel biologisch, veganistisch en glutenvrij is en gevuld met alle vitamines en mineralen die je op een dag nodig hebt. Als je hier meer over wil weten, klik HIER. 

Qua tussendoortjes vind ik het ook heerlijk om bijvoorbeeld een keer een Body & Fit Smartbar te eten of andere tussendoortjes van Body & Fit. De Smartbar Coconut is mijn absolute favoriet! De producten van Body & Fit kun je bestellen door op de banner te klikken aan de rechterkant van de pagina, of onder aan deze blog.

Cheats & Treats
Ik ben absoluut niet bang om uit eten te gaan of een keer een avondje bij iemand anders te eten. Ik weet dat mijn basis goed is en dat ik veel sport, dus echt niet aan kom van een avondje ‘anders’ eten. Ik eet ook elke dag gewoon een lekker stukje chocolade of een koekje of zo, vind ik prima kunnen! Dit hoort ook gewoon een beetje in mijn levensstijl. Op verjaardagen eet ik ook gewoon een stukje taart als ik daar zin in heb. Ik heb geen richtlijnen voor het aanral ‘cheat meals’ of ‘cheat days’ in een week.. Om heel eerlijk te zijn heb ik ook een hekel aan het woord ‘cheats’, omdat ik van mening ben dat ongezonde dingen ook bij een gebalanceerde levensstijl horen. Alles kan, alleen met mate. 

Ik heb ook echt wel eens mijn vreetbuien, deze laat ik dan ook gewoon toe en ga ik niet moeilijk over doen. Ik ben een fan van Oreo’s & Chocolate Chip Cookies, hier eet ik graag een pak van leeg op 1 avondje, haha. Ook hou ik van pizza of een frietje! Dit eet ik ook wel eens! Ik vind het niet erg als ik dit soort dagen heb, maar ik zorg er wel voor dat áls het gebeurt, het maar 1 x per week gebeurt en dat ik de dagen erna gewoon weer normaal eet. Vroeger had ik veel vaker vreetbuien maar nu gelukkig niet meer. Klik HIER als je wil weten hoe ik ze weet te voorkomen!

Ook ben ik erg fan van experimenteren in de keuken. Zo maak ik wel eens mijn eigen Bananenbrood, Cheesecake, Oreo Croissants of Pannenkoekjes. Meestal zijn dit wel gezonde varianten, natuurlijk kunnen jullie op mijn blog nog veel meer recepten vinden!

Calorieën & Doelen
Ik heb vaak zat geprobeerd om mijn calorieën te tellen of mijn macronutriënten bij te houden. Het is een super goede hulp voor het afvallen of aankomen, maar helaas wordt het voor mij mee een obsessie en werkt het dus niet voor mij. Mijn doel is ook niet aankomen of afvallen, maar om gewoon op gewicht te blijven & lekker te sporten en zwaar te trainen waardoor ik eventueel nog iets in spiermassa aan kom! Ik eet dan dus ook gewoon op intuïtie en wanneer ik honger heb, en dat is vaak haha! Het enige wat ik wel doe is opschrijven wat ik eet, zodat ik kan zien dat ik genoeg gegeten heb.

Thuis eet ik ’s avonds gewoon wat de pot schaft, als we iets calorierijks eten let ik er alleen op dat ik mijn porties iets verklein. Ik heb echt geen idee hoeveel calorieën ik op een dag eet, ik zorg gewoon dat dat genoeg is! Veel van mijn maaltijden op mijn vroegere Instagram waren wel ‘healthy de pealthy’ – vaak eet ik nog steeds wel zo, maar ik eet nu wel een stuk ‘simpeler’.

Misschien klinkt het voor jou heel erg gezond om dit zo te lezen, maar eigenlijk is het voor mij heel normaal! Ik voel me onwijs prettig met de levensstijl die ik nu heb en ik merk dat het ook onwijs goed werkt voor mij. Ik hoef eigenlijk nergens over na te denken, ik heb een perfecte balans, het is goed vol te houden, het is een automatisme geworden en een deel van mijn leven. Ik merk dat ik me energiek, gelukkig & fit voel op deze manier. Ik krijg alle voedingsstoffen binnen die ik nodig heb en daar word mijn lichaam & mijn geest onwijs gelukkig van.

Ik hoop dat ik jullie op deze manier een goed kijkje heb kunnen geven in mijn voedingspatroon! Mocht er interesse in zijn, dan plaats ik snel een eetdagboekje, let me know. Als jullie nog verdere vragen hebben, dan kun je altijd een mailtje sturen naar fitnesscarmen@hotmail.com.

Veel liefs, Carmen.

Snel op de hoogte zijn van de nieuwste blogs, recepten, video’s of acties? Volg me dan op InstagramBloglovin’ of op Facebook!

Advertenties

4 gedachten over “Mijn Voeding”

  1. Erg interessant en leuk om te lezen!! Een Eet dagboekje zou een perfecte aanvulling zijn op deze blog 🙂 Het heeft mij veel inspiratie, dankjewel!

    1. Hoi Christie,

      Fijn dat deze blog je heeft kunnen helpen en inspireren! Over 4/5 weken zit ik weer wat meer in mijn ‘eigen ritme’ en dan kan ik beter een eetdagboekje bij houden! Gaat goed komen.

      Liefs, Carmen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s