Eet, Fitness, Health, Motiveer, Workout

Voeding & Sport: Gezond of Ongezond?

De laatste paar weken is er in het nieuws vaak gesproken over Voeding & Sport. Want wanneer is het nou gezond en wanneer is het nou ongezond? Ik zou natuurlijk heel verstandig mijn mond kunnen houden en mijn mening voor me houden, maar ik zou Carmen Ketelaar niet zijn als ik dat deed. Dus sorry, maar ik ga toch mijn mening delen!

Vorige week postte ik een foto op Instagram met als onderschrift; ‘Wat nou als je straks 50 bent en terug kijkt naar je jongere jaren. Wil jij dan denken ‘Ik heb spijt dat ik niet toch ja heb gezegd tegen dat koekje of dat stukje taart op die verjaardag’ of ‘Oh, ik wou toch dat ik dit of dit anders had gedaan’ – Wil je dat denken als je ouder bent? Nee, dat wil je niet.’  Ik denk dat dit het punt wordt wanneer sporten & voeding ongezond gaat worden; wanneer spijt gaat mee spelen.

Het is onwijs leuk om te sporten en om met voeding bezig te zijn, maar alles waar té voor staat is natuurlijk ook weer niet goed. Balans – dat is waar het om draait. Veel jonge meiden die net kennis maken met voeding & sporten vergeten dit vaak. Ze gaan extreem weinig eten omdat ze denken dat je daarmee afvalt, of staan 7 dagen in de week in de sportschool iets te doen wat ze eigenlijk helemaal niet leuk vinden. Vervolgens word er onwijs gezond gegeten en worden alle ‘ongezonde’ voedingsmiddelen ontweken. Wordt er wel eens een stukje taart gegeten of een workout over geslagen komt dat ene gevoel opspelen; spijt.

Om hier vanaf te komen speelt natuurlijk wel tijd & ervaring mee; want ik moet eerlijk toegeven – toen ik net begon met gezond eten en sporten heb ik ook 5 (!!) maanden geen workout over durven slaan & niets ongezonds durven eten. Tegenwoordig eet ik (bijna) elke dag een halve reep chocolade, is mijn basis voeding gewoon gezond, maar zeg ik zeker geen nee tegen een stukje taart of een lekker avondje uit eten. Daar heb ik geen angst meer voor!

Je hoeft geen dingen juist wel of niet te doen – alleen maar omdat je dat toevallig op Instagram voorbij ziet komen! Als je iets niet lekker vind, eet je het niet. Als je iets wel lekker vind of er zin in hebt, dan eet je het wel. Vind je het krachthok niets? Dan ga je er toch niet heen! Naar mijn mening gaat het allemaal om je prettig voelen. Iets doen wat je leuk vind en een levensstijl vinden waarvan je weet dat het vol te houden is. Zeg nou zelf.. een leven zonder chocola, pizza of een frietje op z’n tijd is toch onmogelijk? Alles kan – zolang je het met mate doet.

Ondanks dat gezond eten en veel bewegen wel goede dingen zijn voor een lichaam, kan het dus ook omslaan in iets ongezonds – en dat is zeker iets wat zorgwekkend is. Wat ik wel weer jammer vind is dat dit nieuws alle mensen ‘over één kam scheert’ – want dit geldt zeker niet voor iedereen. Sporten kan een goede uitlaatklep zijn, sporten is leuk en voor sommigen therapie. Om deze reden had ik pas ook het artikel richting de Telegraaf geschreven – ondanks dat ik me zeker wel van het ‘ongezonde’ gedeelte en het gevaar bewust was.

Lieve meiden (en jongens), balans is waar het om draait! Sporten & gezond eten is prima, is goed voor je sowieso, maar een keer iets ongezonds eten is geen ramp en van eens een ‘ongezond’ ietsje kom je niet opeens 2 kilo aan. Ook is het echt niet erg als je een keer een dagje niet traint. Is juist goed voor je! Maak je eigen keuzes, trek je eigen plan. Zoek iets waar je je prettig bij voelt & voel je vooral niet gedwongen om bepaalde dingen wel/niet te doen of wel/niet te eten alleen omdat je het op Instagram voorbij ziet komen.

Plezier hebben in het leven & genieten is iets wat we snel vergeten, maar wat gewoon onwijs belangrijk is. Zoek balans & heb plezier – daarmee zul je het verst komen!

Heel veel liefs, Carmen.

Advertenties

2 gedachten over “Voeding & Sport: Gezond of Ongezond?”

  1. Helemaal mee eens meis! Soms keihard trainen, soms ff niet en soms een paar borrels met een heerlijk kaasplankje en soms toch maar een kopje thee met een appeltje :D. Ik herken mijzelf in die angsten waarover je spreekt. Die fase heb ik ook gehad. Gelukkig durf ik nu ook een workout over te slaan en soms gewoon lekker te zondigen. No regrets!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s