Fitness & Health

Hormonen & Lovehandles

IMG_7877
Mannen vinden ze leuk, vrouwen hebben er een hekel aan; Lovehandles. Zo wordt het vet genoemd wat op je heupen & op de onderrug plaats vind. Het liefst heeft geen enkele vrouw deze ‘teugeltjes’. Maar waar ligt het nou aan dat je ze hebt en hoe kom je er vanaf?

Hoe kom je eraan?
De opslag van vet staat in verband met bepaalde hormonen. Als jij dus meer vet op slaat op je armen bijvoorbeeld, ligt dit aan het ene hormoon. Sla jij veel vet op op je benen, dan ligt dit weer aan het andere hormoon. Zo zijn er verschillende hormonen die invloed hebben op jouw vetopslag. Ik ga vandaag het hormoon insuline bespreken. Insuline is een hormoon wat de bloedsuikerspiegel verlaagt en ook het belangrijkste hormoon voor de vet opslag. Heb jij dus veel vet op je buik of bij je lovehandles. Dan zal dat betekenen dat er een disbalans is bij het hormoon insuline. De ene persoon zal hier gevoeliger voor zijn dan de ander. Helaas ben ik iemand die onwijs gevoelig is voor deze schommeling, dus sla ik ook snel vet op en moet ik echt oppassen met wat ik eet.

Insuline is een hormoon wat wordt aangemaakt door het eten van suikers & koolhydraten. Voorbeelden hiervan zijn; brood, pasta, rijst, fruit, snoep, koekjes, pizza’s enzovoorts. Uiteraard heb je ook koolhydraten nodig voor de dagelijkse energie, maar een overschot aan koolhydraten zal ervoor gaan zorgen dat je meer insuline aan gaat maken en dus ook meer vet zult op slaan. Nu zul je vast denken; Hoppaaaa, koolhydraten schrappen en dan is het binnen no-time weg. Helaas. Hoe snel je deze ‘vetjes’ verliest is ook weer afhankelijk van hoelang het er heeft gezeten. Als jij een lange periode veel koolhydraten/suikers hebt gegeten en daarbij veel insuline hebt aangemaakt en veel vet hebt opgeslagen, is het dus een stuk moeilijker dit vet ook weer weg te krijgen.

Insuline wordt dus aangemaakt als jij een tijd lang veel koolhydraten & suikers hebt gegeten, waardoor je bloedsuikerspiegel is gestegen. Insuline gaat vervolgens deze suikers verwerken en ze opslaan in je spiercellen of in de vorm van vet. Als je altijd veel koolhydraten eet, is er dus altijd veel insuline. Uiteindelijk gaan deze cellen minder goed op insuline reageren, omdat er een overschot aan suikers en koolhydraten in je bloedbaan zit. Deze moeten ook een plekje krijgen in het lichaam en zo blijf je uiteindelijk vet opslaan. Veel koolhydraten/suikers eten staat dus vrijwel gelijk aan veel insuline aanmaken –> cellen nemen het minder goed op –> er word nog meer insuline aangemaakt om het overschot weg te werken.

Hoe kom je er vanaf?
Het kwijt raken van vet gaat dus samen met de hoeveelheid insuline die je aanmaakt – dus met de hoeveelheid koolhydraten/suikers wat je op een dag eet.
– Wat zou kunnen helpen om je lichaam te stimuleren is om twee weken geen/nauwelijks koolhydraten & suikers te eten. Veel eiwitten, groentes & veel gezonde vetten eten dus! Schrap koolhydraten tijdelijk! Niet voor de rest van je leven maar voor een kleine periode.
– Daarnaast helpt kaneel bijvoorbeeld ook aan het in balans brengen van je suikerspiegel, dus voeg bijvoorbeeld 2-3 keer op een dag wat kaneel toe aan je maaltijden.
– Probeer niet te veel suikers te eten – 2 stuks fruit op een dag is voldoende. Het liefst zo min mogelijk geel fruit (banaan, mango) want hier zitten vaak veel suikers in!
– Visolie capsules nemen. Dit supplement maakt je cellen gevoeliger voor insuline, zo kunnen ze het makkelijker verwerken –> Bestellen kan bij Body & Fit. Banner onder of boven aan deze blog.

Wel wil ik hier even aan toevoegen dat over het algemeen een negatieve energiebalans het aller belangrijkste is voor het verliezen van vet/afvallen. Door meer te verbranden dan je op een dag eet (een calorie tekort creëren), zul je uiteindelijk vet gaan verliezen. 

Koolhydraten heb je ook nodig, dus ik wil zeker niet iedereen gaan aansporen om volledig alle koolhydraten te schrappen voor de rest van je leven! Daar ben ik zelf ook geen fan/voorstander van. Tijdelijk of sommige dagen zonder koolhydraten kan best.

Zelf eet ik ook niet volledig koolhydraat vrij – maar wel koolhydraat arm. Ik eet rond de 1700 – 1800 calorieën op een dag, maar voornamelijk eiwitten & vetten. Sinds ik mijn verhoudingen qua voeding iets heb aangepast merk ik wel dat ik wat vet ben verloren! Ik eet maximaal 2 koolhydraat rijke maaltijden op een dag (ontbijt en/of lunch), in de vorm van havermout/brood/rijstwafels/muesli bijvoorbeeld. Daarnaast eet ik maximaal 2 stuks fruit op een dag en probeer ik verder geen toegevoegde suikers te eten!

Ik hoop dat ik jullie zo een beetje op een makkelijke & duidelijke manier de werking van het hormoon insuline heb kunnen uitleggen! Als jullie nog vragen hebben, mail gerust naar fitnesscarmen@gmail.com.

Veel liefs, Carmen.

Je kunt me ook volgen op mijn Instagram, Facebook Pagina & Bloglovin’.


Advertenties

16 gedachten over “Hormonen & Lovehandles”

 1. Heb je enig idee hoe lang het duurt voordat de lovehandles een beetje verdwijnen?:( Ik ben nu sinds januari mijn lifestyle aan het omgooien door veel te sporten en gezond te eten. Sinds een paar weken eet ik ook minder koolhydraten, die heb ik vroeger veel gegeten. Ik doe wel aan wielrennen dus carbs heb ik wel meer nodig dan misschien een gemiddeld persoon. Ik merk echter nog weinig verschil bij de vet op mn heupen helaas.. Ik ben wel wat strakker geworden sinds januari,maar voornamelijk op andere plekken. Heb jenog andere tips? Ik eet nu rond de140gram carbs per dag en volg eigenlijk al alle tips die je hier bovenaan hebt beschreven! Groetjes merel

  1. Hoi Merel,

   Ik kan je helaas geen indicatie over de tijd geven omdat ik zelf ook ‘work in progress’ ben. Ik ben zelf anderhalf jaar al bezig met het wegwerken van mijn lovehandles & buikvet. Ik heb echter wel altijd veel koolhydraten gegeten, sinds 2 maanden eet ik pas onder de 100 gram koolhydraten op een dag.

   Het is echter wel van verschillende factoren afhankelijk hoeveel kcal/eiwitten/vetten/khd iemand nodig hebt, maar het aantal kcal kan je prima hetzelfde houden ook als je je eiwitten en vetten wat verhoogt. Je zou ervoor kunnen kiezen om op de dagen dat je wel gaat wielrennen inderdaad wat meer carbs gaat eten en op de andere dagen minder!

   Liefs, Carmen

 2. dit heb je waarschijnlijk rechtstreeks uit een boekje overgenomen, of van iemand die hiervan overtuigt is, want ik kan meerdere wetenschappelijke onderzoeken en studies aankaarten wat bijna al deze stellingen teniet doen. Alsjeblieft weet (zeker!) waar je over praat, voordat je het als waarheid verspreid. Dit kan niet, want mensen zien jou als inspiratie en nemen het klakkeloos aan. (Wat zullen de kaneelboeren het ineens goed doen zeg, en dat gemierenneuk over suiker kan ook nog wel door voor een volgende ronde).

  1. Hoi Sharon,

   Ik heb dit inderdaad vanuit mijn studie geleerd en het in mijn eigen woorden omschreven. Daarnaast heeft een vriendin van mij (Cynthia Houben) diabetes, zij heeft hier letterlijke ervaring mee dus het is ook de waarheid.

   Jammer dat je het direct misplaatst en negatief opvat. Helaas is het wel ook gewoon de waarheid. Insuline is een vetopslag hormoon, te veel koolhydraten & suikers zorgt voor een gigantische aanmaak van insuline. Je mag dit stuk als onwaar en ‘onzin’ aanzien, maar vraag het maar eens aan een persoon met diabetes..

   Groetjes, Carmen

  2. En een kleine aanvulling om mijn voorgaande reactie;

   Ga maar eens in gesprek met een personal hormonal profiler. Heb ik ook gedaan, vandaar ook mijn kennis en een kleine aanleiding voor het schrijven van dit stuk.

 3. Hi Carmen,

  Interssant stuk! Ik heb juist veel vet opslag op mij heupen / billen en bovenbenen. Welk hormoon komt daarbij kijken en heb je voor mij ook een tip om dat sneller kwijt te raken? Ik merk nu dat ik met gezond eten en hardlopen of fietsen sneller vet verlies rond mijn schouders dan rond mijn heupen, billen en bovenbenen. Kan dit aan mij voeding liggen? Ik eet niet veel koolhydraten of toegevoegde suikers. Maar eet misschien nog wel gewoon ‘te veel gezonde dingen’ op een dag.
  Groetjes
  Roxanne

  1. Hoi Roxanne,

   Insuline is een algemeen hormoon wat zorgt voor de opslag van vet. Blijf doorgaan zoals je doet, dan komt het vanzelf goed! Zoals ik in mijn artikel aangeef; hoe langer het er zit, hoe moeilijker je het weg krijgt. Zo dus ook met vet op benen/heupen.

   Aan soya producten kan het niet liggen. Het gaat meer om het aantal kcal in het algemeen, wat voor het vetverlies zal zorgen! Het kan sowieso heel goed dat je eerst sneller op een andere plek vet verliest hoor, dat heb ik zelf ook! Ik heb wel gemerkt dat sinds ik kracht training doe dat ik wel echt strakker word. Misschien leuk om daarmee te starten?

   Liefs, Carmen

   1. Thanks voor je reactie!! Misschien toch eens goed nog eens kritisch te gaan kijken hoeveel kcal ik binnen krijg op een dag en hoeveel ik er max mag hebben.. Ik denk dat het toch daarin zit. 🙂 kracht training is een goede, maar ik heb niks met een fitness school. En los van wat squads thuis doe ik het dus eigenlijk te weinig. Heb wel dumbells en een yoga elastiek liggen. Binnenkort maar even googlen naar wat goede oefeningen, haha :-)! Tot slot: laat de negatieve reacties van je af glijden, je bent goed in wat je doet en denkt na over de dingen die je schrijft en bent open over je kennis en ervaring. Helemaal prima!! 🙂
    Fijn weekend!!

 4. PS. Kan het ook komen omdat ik soya producten gebruik? (alpro soya yoghurt bij het ontbijt en in het weekend alpro soya light melk in m’n cappuccino). Welke yoghurt of kwark zou jij anders aanraden ipv soya? En qua melk? Ik wil geen koemelk mee gebruiken omdat ik daar veel slechte dingen over heb gehoord en er een opgeblazen gevoel van krijg.. 🙂

 5. Klopt helemaal wat je zegt mop, heb het er laatst nog met mijn internist over gehad en die zei hetzelfde. Dus het is de waarheid 😉

  Love u xx

  1. Hoi Brigit,

   Klopt deze cursus doe ik ook! Ik heb er wel een extra digitaal boek bij aan geschaft! Ik ben nu aan het werk maar zodra ik het thuis ben kan ik het even aan je door geven! Hier staat alles in over hormonen enzovoorts.

   Liefs, Carmen

  1. Ik heb het niet via de NHA besteld maar via een Personal Hormonal Profiler. Die werkt zeg maar op bovenstaande manier, moet je maar eens opzoeken! Echt super handige tips en weetjes heb ik van hem geleerd. Ik ga vanmiddag gelijk voor je kijken voor het digitale boek! Hierin word eigenlijk alles uitgelegd over hormonen. Welk hormoon zorg hiervoor, hoe breng je dat hormoon weer in balans. Waar eet je te veel van waardoor er een disbalans ontstaat bij dat hormoon & hoe verhelp je dat. Super interessant!

   Liefs, Carmen

 6. Hi Carmen,

  Can I ask why did you stop to write in English? I really would like to read your blog but I don’t understand and online translaters don’t help too much because their texts are meaningless. I think there are many people who miss your English blog. Of course, I understand if you don’t have enough time to translate, I just wanted to try 🙂

  1. Hi Vicky,

   I am really sorry i stopped writing in English! I did some research about my readers from which countries most readers come from. Almost all of my followers come from The Netherlands or from Belgium. I decided to stop writing in English and only focus on my Dutch followers and readers.

   If you have any questions, of course you can always send me an email! I would love to answer your questions or help you if i can.

   Love, Carmen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s