Media

Women’s Health


MY FIT JOURNEY

 

Carmen Ketelaar: “Sinds ik sport en gezond eet, kan ik in de spiegel kijken zonder van mezelf te walgen”

 

Zonder er al teveel bij na te denken postte ze anderhalf jaar geleden een voor en na-foto op Instagram. Duizenden mensen over de hele wereld weten Carmen Ketelaar (20) sindsdien te vinden. Op haar blog deelt ze haar verhaal. Van depressieve, zelfs suïcidale puber tot gelukkige fit girl.

 

De fitness journey van Carmen begon ruim twee jaar geleden. Op eigen kracht verloor ze 15 kilo. Geen dieet, maar gewoon door gezondere keuzes te maken. Een appel in plaats van een zak chips, meer groenten, geen witmeelproducten. Sporten kwam pas een jaar later. Bij toeval. Want eigenlijk had Carmen een hekel aan sporten en dacht ze dat een sportschool helemaal niets voor haar zou zijn. Het veranderde haar hele kijk op het leven en vooral op zichzelf. “Heel leuk dat die kilo’s eraf zijn, maar mijn innerlijke transformatie is zoveel belangrijker dan hoe ik uiterlijk veranderd ben.”

 

“Ik haatte het leven en probeerde er meer dan eens een einde aan te maken”

Wie een kijkje neemt op de blog van Carmen, ziet foto’s van een gelukkig ogende Carmen, foto’s van haar transformatie en gezonde maaltijden. Een happy, fit girl. Maar dat is nu. Ooit was dat heel anders. Als puber kampte Carmen met zelfhaat. Dat ging zo ver dat ze meer dan eens een zelfmoordpoging deed en uiteindelijk anderhalf jaar lang opgenomen werd voor behandeling van haar depressies. Carmen: “Zes jaar geleden overleed mijn opa onverwacht. Dat kwam bij mij heel hard aan. Ik werd depressief, haatte het leven en had zelfmoordneigingen. Mijn ouders wisten niet hoe ze daar mee om moesten gaan en lieten mij uit huis plaatsen voor behandeling van mijn depressies. In die tijd ben ik veel aangekomen. Ik was al een emo-eter en dat resulteerde samen met de slechte voeding die ik tijdens mijn opname kreeg in een behoorlijk gewichtstoename. In 2012 ging het al een stuk beter met mij, maar ik voelde me nog niet zo lekker in mijn lijf. Ik begon met hele simpele dingen. Als ik ergens naar toe moest, ging ik lopend of op de fiets. Of ik ging zomaar even een stukje wandelen of fietsen. Dat had al snel een positief effect op hoe ik me in mijn lijf voelde. Ik ging ook gezonder eten en langzaam, maar zeker veranderde mijn lichaam.”

 

Duizenden reacties op Instagram

Zo’n anderhalf jaar geleden zette Carmen voor het eerst een voet in de sportschool. Bij toeval eigenlijk. “Ik ging naar de sportschool om van mijn rugproblemen af te komen. En toen werd het best wel leuk. Daar was ik zelf ook verbaasd over, want ik had altijd een hekel aan sporten. Ik begon met krachttraining en sinds afgelopen zomer doe ik ook aan hardlopen. Op Instagram postte ik een foto van mijn transformatie en sinds die ene foto weten mensen mij te vinden op Instagram. Ik ontving heel veel positieve reacties en het verzoek om ook een voedingsdagboek bij te houden. Op mijn eigen blog deel ik mijn eigen ervaringen en allerlei tips op gebied van training en voeding. De fit girls op Instagram geven elkaar shout outs om elkaar te supporten. Het is voor mij een hele grote motivatie dat mensen via Instagram en mijn blog laten weten dat ze waarderen wat ik doe. Dat voelt goed en het geeft me een gevoel van eigenwaarde. Sinds ik sport en let op mijn voeding kan ik naar mezelf in de spiegel kijken zonder van mezelf te walgen. Mijn nieuwe, healthy lifestyle doet zóveel voor mij. Ik sta veel positiever in het leven. Het is leuk dat ik die extra kilo’s kwijt ben, maar het is de innerlijke transformatie die mij werkelijk gelukkiger maakt.”

 

Positieve kijk op de toekomst

Carmen is vastberaden om van haar gezonde lifestyle haar werk en missie te maken. Ze wil de opleiding Wellness & Lifestyle volgen om daarmee als health coach andere mensen te helpen om gezonder te leven. Met enthousiaste plannen voor de toekomst, is het moeilijk voor te stellen dat Carmen nog niet eens zo heel lang geleden worstelde met depressies. Is daar tijdens haar opname ooit een verklaring voor gevonden? Carmen: “Er is geen officiële diagnose opgesteld, maar hoogstwaarschijnlijk had ik te maken met een overheersende puberteit. Dat houdt in dat alle typische puberkenmerken bij mij uitvergroot waren. Ik was net wat opstandiger, somberder en had een lager zelfbeeld dan doorgaans het geval is bij pubers. Ik heb tijdens mijn opname veel geleerd over mezelf. Tijdens de vakantie had ik een kleine terugval, maar daar kom ik dan weer uit. Ik zal en wil ook nooit meer in die negatieve neerwaartse spiraal terecht komen. Het gaat steeds beter met mij. Over vijf jaar wil ik mensen helpen als health coach, een plekje voor mezelf en mijn vriend gevonden hebben en wie weet over kinderen nadenken.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s