Eet, Fitness, Health, Lifestyle, Motiveer, Workout

How do I start?

  
Gisteren was ik te gast bij de radio uitzending van onze lokale omroep LOE. Op het gegeven moment kreeg ik de vraag ‘Hoe begin je nou, als je een gezondere levensstijl zou willen?’ Ik krijg de vraag ook vaak via de mail, dus bij deze misschien wat handige tips die mij in ieder geval flink op weg hebben geholpen! Heb je hogere doelen, dan zit er zeker wat meer achter, maar dit kan je flink helpen bij het begin.

1. Eet niet te weinig, ….
Afvallen of vet verliezen wordt vaak geassocieerd met weinig eten. Niet waar. Ieder mens heeft een onderhoud, deze wordt berekend aan de hand van een aantal gegevens; jouw lengte, leeftijd, gewicht, geslacht en dagelijkse activiteit. Ga je onder dit onderhoud zitten, dan zul je inderdaad af vallen. Ga je er té veel onder zitten, heb je de kans dat je op spaarstandje komt. Je spaarstand houdt eigenlijk in dat je veel te weinig heeft om jouw lichaam nog te kunnen voeden. Omdat jouw lichaam dan te weinig voeding binnen krijgt, zal het alles vast houden wat je binnen krijgt, waardoor je dus alleen maar aan komt en alles op slaat.

2. …. Maar eet gezonder.
Gezonder eten brengt eigenlijk tegelijk minder calorieën met zich mee waardoor je waarschijnlijk direct iets onder je onderhoud uit komt. Kies in plaats van een zak chips gewoon voor een stukje fruit. Kies voor volkoren producten zoals havermout, volkoren brood, zilvervliesrijst, quinoa enzovoort. Eet ook lekker veel groentes en natuurlijk gezonde vetten. Deze krijg je uit noten zoals ongezouten amandelen, pinda’s of cashewnoten en uit avocado’s. Het is niet erg om af en toe iets ongezonds te eten, dat kan prima, maar doe het met mate! Ook hoef je geen voedingsstoffen weg te laten, want zowel koolhydraten, als eiwitten als vetten heb je nodig. Gezond eten betekend ook niet saai eten, kijk eens tussen mijn receptjes voor gezonde variaties op lekkere dingen!

IMG_20150104_113356_resized

3. Eet meerdere keren op een dag.
Door meerdere keren op een dag te eten blijft je verbranding mooi hoog. Mijn vriend Kjell leerde me dit; je moet je vetverbranding een beetje zien als een kampvuurtje. Om het vuurtje aan te maken heb je flink wat hout nodig, dit is je ontbijt. Als je een tijdje niks op het vuur gooit en daarna een flinke hoeveelheid hout (de lunch), zal het vuurtje doven. Om het vuurtje dus aan te houden zou je er gedurende de dag kleine dingetjes moeten blijven opgooien. Zo gaat het ook bij je verbranding! Door naast de 3 hoofdmaaltijden ook 3 tussendoortjes te nemen, om de 2/3 uur, zal je verbranding hoog blijven. Goede tussendoortjes zijn; fruit, groentes, noten, rijstwafels, yoghurt met fruit of yoghurt met muesli.

4. Beweeg meer.
Veel mensen kunnen niet naar de sportschool vanwege financiële problemen en vinden het dan lastig om toch in beweging te blijven. Zelf ging ik in het begin ook niet naar de sportschool, dat doe ik pas vanaf januari 2014, maar toch bewoog ik wel veel. Hoe? Door lekker te gaan wandelen! Om meer te bewegen heb je geen sportschool nodig! Ga lekker een uurtje wandelen 4 x in de week, begin met hardlopen 3 x in de week, ga wat vaker op de fiets in plaats van met de auto. Deze kleine verschillen kunnen als een hoop doen en je op weg helpen! Je kunt zelfs een hoop body weight workouts doen thuis, dus dan heb je geen gewichtjes nodig!

Vind je het lastig om te beginnen? Dit waren de vier dingen die mij hebben geholpen om 10 kilo te verliezen zonder raar dieet, zonder sportschool en inclusief treats! Heb geduld, want een journey is nou eenmaal een journey. Nog vragen of zou je graag een op maat gemaakt Voedingsschema willen? Dan kan je me altijd even mailen fitnesscarmen@gmail.com!

Maak het geen dieet, maak er een levensstijl van!

Veel liefs, Carmen.

Je kunt me ook volgen op mijn Instagram, Facebook Pagina & Bloglovin’.

PhotoGrid_1418136100720_resized_1————————————————————————————————————————
  
Yesterday I had the honor to be a guest at our local radio station, the LOE. At one time I received the question ‘How do you start if I want to have a healthier life style?’ I got the question very often on my email and also in real life, so in this blog you might read some handy tips & tricks that definitely helped me! If you have bigger goals, you have to change some more, but thes tips are at least a great start.

1. Don’t eat too little, ….
Losing weight or losing fat will often be associated with not eating that much food. Not true. Every person had a maintain, your maintain will be calculated with different information; your length, age, weight, sex and daily activity. If you’re going to eat less then your maintain, you will lose some weight. If you’re going to eat waaaay less then your maintain, you have the change your body will get on saving position. This means that you eat way too less to feed your body well. Because your body gets too little nutrition in, your body will save everything you eat, so you will only gain weight instead of losing it.

2. …. But eat healthier.
Eating healthier might bring less calories with it, which will probably bring you underneath your maintain. Choose instead of a bag of chips just for a delicious piece of fruits. Choose whole grain products like oats, whole wheat bread, brown rice or quinoa. Eet lots of veggies and of course healthy fats. You can get your healthy fats out of different kinds of nuts like almonds, peanuts or cashewnuts and of course out of avocado’s. It isn’t a bad thing to eat something unhealthy now and then, but do it with measure. You don’t have to leave things behind, you need carbohydrates, you need protein and you need fats. Healthy eating doesn’t mean eating boring, check out my recipe’s for inspiration!

IMG_20150104_113356_resized

3. Eat multiple times at a day.
By eating multiple times at a day, your metabolism will stay nicely high. My boyfriend Kjell tought me this; you have to see your metabolism a little bit like a camp fire. To start the fire you need pretty much wood, you can see this as your breakfast. If you won’t throw anything on top of the fire and eventually a big amount of wood (lunch), the fire will go out. To make sure the fire stays on, you have to throw little pieces of woon on the fire during the entire day. The same thing for your metabolism! By eating besides the 3 main meals also eat 3 snacks, every 2/3 hours, your metabolism wil stay high. Good snacks are; fruits, veggies, nuts, rice cakes, yoghurt with fruit or yoghurt with muesli.

4. Move more.
Many people can’t go to the gym because of their financial problems and they have a hard team with moving. When I started to lose weight, I didn’t go to the gym as well, I started doing that in January 2014, but still I did move! How? By going for nice long walks outside! To move more you don’t need a gym! Go take some long walks 4 times a week, start running 3 times a week, go on the bicycle more often instead of driving your car. These small differences can do a lot and help you! You can also do many body weight workouts at home, so you don’t need to buy any weights!

Do you have a hard time starting? These were the four things that helped me to lose 10 kilo’s without a weird diet, without a gym and including treats! Be patient, because a journey is just a journey. Any questions? You can always send me an email to fitnesscarmen@gmail.com.

Don’t make it a diet, make it a lifestyle!

Much love, Carmen.

You can also follow me on Instagram, Facebook Pagina & Bloglovin’.

PhotoGrid_1418136100720_resized_1

Advertenties

3 gedachten over “How do I start?”

  1. Leuk stuk! Ik vraag me dan altijd af, wat is mijn ‘onderhoud’ zoals jij het noemt in het eerste stukje, hoe kom je er achter hoeveel jij nodig hebt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s