Fitness & Health, Lifestyle, Motiveer

Why you should listen to your body

IMG_20141117_111049_resized                                                        Outfit: JOGHA.COM

‘Luisteren naar je lichaam’. Misschien hoor je dit vaak of lees je het vaak. Je kan er gek van worden & het negeren, maar het aannemen is vaak wat verstandiger. Hier lees je in een hele, hele, hele lange maar belangrijke blog waarom!

Luisteren van je lichaam vind ik persoonlijk best wel moeilijk. Je mind zegt ‘GAAN!’ maar je lichaam zegt ‘STOP!’. Ik heb dit al vaker ervaren en vaak genegeerd. Gevolg; overtraind thuis zitten met griep voor een week. Deze keer voelde ik me maandag na mijn training niet zo fit, ik had hoofdpijn en ik merkte dat mijn holtes lekker dicht gingen zitten en ik moeite kreeg met slikken. Zelfs eten ging niet van harte, nou dan weet je het wel. Griepje on it’s way! Dinsdag moest ik werken en daarna naar het ziekenhuis voor een kleine controle – niks ernstigs, alles was goed -. Ook al had ik maar een paar uurtjes gewerkt, ik lag ’s avonds uitgeteld op de bank. Tegen mijn zin in besloot ik maar dat ik even twee dagen niks moest doen, niet sporten, ’s avonds vroeg naar bed en maar even niet naar school. Snel fit worden, dan kan ik vrijdag weer lekker aan het werk en zaterdag een ochtendje trainen en ’s avonds stappen. Zondag weer even rust, dan kan ik maandag vol gas aan de bak!

Dat was even het persoonlijke deel. Nu even de feitjes, waarom is luisteren naar je lichaam nou zo belangrijk? Je lichaam is net als je hersenen. Als er iets mis is, probeert het je wat te vertellen. Misschien ben je moe, heb je nog té erge spierpijn of wordt je wel ziek. Heb je bijvoorbeeld spierpijn in je benen, en kies je ervoor toch je benen te gaan trainen zal dit alleen maar nadelig effect hebben. Less is more. Zeker in dit geval! Hier het technische deel; Door zwaar te trainen ontstaan er kleine scheurtjes in de spiervezels, door rust te houden krijgen deze spiervezels de kans te herstellen waardoor je juist in kracht toeneemt. Wanneer je je spieren niet genoeg rust gunt, kun je het spierweefsel beschadigen wat samen gaat met blessures, vermindering van kracht en spierbeschadiging. Je kracht neemt dus niet toe, maar juist af. Om dit tegen te gaan zou je je schema kunnen aanpassen in een split schema. Op deze manier belast je elke spiergroep maar 1 of 2 x in de week en kun je vaker trainen.

Bij een griepje moet je ook totaal niet door trainen. Je weerstand is op dat moment laag, je verbruikt al veel energie omdat je lichaam aan het herstellen is. Ga je dan sporten, heb je eigenlijk niet genoeg energie over waardoor je alleen maar langer ziek zult zijn. Lekker op de bank liggen met een kop thee, veel vitamientjes tot je nemen & vroeg naar bed! Wat trouwens ook wel verstandig is, als je je weerstand iets wil verhogen, is vitamine tabletjes! Ik ben er ook fan van, vooral vanaf het punt dat de RRRRRRRRR weer in de maand is. Ik slik altijd Supradyn, daar zit van alles in + Vitamine D. Normaal gesproken haal je Vitamine D uit zonlicht, maar in de donkere dagen van de herfst en winter #lekkerdramatisch is de zon vaak ver te zoeken. Wil je niet ziek worden? Ga aan de pillen! Goede pillen dan wel te verstaan.

Oh enne, ja. Ook dit geld voor voeding. Als jij te weinig eet of je niet kunt afvallen verteld jouw lichaam dat ook. Ben je vaak moe? Zit je laag in energie? Heb je veel trek? Kun je op deze vragen ‘Ja’ antwoorden, dan is er iets niet helemaal goed. Waarschijnlijk eet je veel te weinig of laat je veel weg van bepaalde voedingsstoffen. Veel mensen denken dat koolhydraten the enemy zijn. Nope, not true. Koolhydraten zijn een bron van energie. Neem jij te weinig koolhydraten tot je, zul je je slap & moe voelen. Daarnaast zorgt te weinig koolhydraten ook nog eens voor spierafbraak. Wat een verschrikking, maar echt waar. Kies voor gezonde varianten zoals zilvervliesrijst, volkoren producten of quinoa. Dikke prima, en erg lekker! – By the way; groentes & fruit bestaan ook nog eens volledig uit koolhydraten – . Daarnaast helpt het ook om meerdere keren op een dag te eten. Dit stimuleert ook nog eens je vetverbranding. Door naast je hoofdmaaltijden ook 3 tussendoortjes te nemen ( lees; eet om de 2 – 3 uur wat ) blijft jouw verbranding hoog, waardoor je meer vet zult verbranden & dus zult verliezen!

Luisteren naar je lichaam is dus erg belangrijk als je progressie wilt zien in je lichaam. Het is moeilijk, maar je wordt er alleen maar sterker van! Rest & eat to grow. Wees niet bang dat je niet meer afvalt of spiermassa krijgt in je rust, dat is dus echt een fabeltje!

Veel liefs & Slaap lekker vanavond!

Je kunt me ook volgen op mijn Instagram, Facebook Pagina & Bloglovin’.

IMG_20141117_133734_resized————————————————————————————————————————

IMG_20141117_111049_resized                                                        Outfit: JOGHA.COM

‘Listen to your body’. Maybe you hear or read it very often. It can drive you crazy & you can ignore it, but take it seriously is a lot better. Here you can read in a very, very, very long and important blog why!

Listening to your body is one of the hardest things in my opinion. Your mind says ‘GO!’ but your body says ‘STOP!’. I experienced this very often and most of the time I ignored it. Concequence; being completely overtraind and staying sick at home for a week. This monday I felt not so fit after my workout, I had a headache and I felt that my cavities were thick and I even had a hard time to swallow. Even eating was hard, well then you know. Fever on it’s way! Tuesday I had to work and afterwards to the hospital for a little check-up – nothing serieus, everything was okay-. Even though I only worked for a couple of hours, in the evening I was super tired, laying on the couch. Against my will, I decided it was smart to do nothing for the next couple of days, no workout, early bedtimes and not going to school in the evenings. Getting fit fast, so I’ll be able to work this friday and saturday a nice morning workout with party’s in the evening. Sunday a restday again so monday will be a new & fresh start!

So this was the personal part. Now some facts why listening to your body is so important! Your body are just like your brain. If there is something wrong, your body try’s to tell you that! Maybe you are tired, maybe your muscles are too sore or maybe you’ll get ill! For example, if the muscles in your legs are super sore and you decide to work out anyways, this will only have bad effects. Less is more. Specialy in this case! Here the technical part; By training heavy, there will excist little cracks into your muscle fibre. By taking rest, your muscles can recover what makes you to gain more strength. When you don’t give your muscles the rest you need, you can damage your muscle fibre which will give you injuries, less strength and muscle damage. Your strength won’t increase, but it will decrease instead. If you don’t want this to happen, you could choose a split-schedule while working out. This way you train each body part once or twice a week, which will give your more rest and you’ll be able to train more often.

You shouldn’t work out when you have the flue. Your immune system is at that moment very low, your body is using lots of energy to recover and to get better. If you’re working out then, you won’t have enough energy left which will lead to a longer illness. So, go chill on the couch with a cup of tea, lots of vitamins and go to bed early! By the way, what’s a good tip as well, if you want to build up some immune system, vitamin pills! I love them, specially when the RRRRRR is in the month. I always use Supradyn, that contains a little bit of everything and Vitamin D. Normally you take your Vitamin D out of the sun, but in the dark days of the fall & winter #totallydramatic the sun is far to find. If you don’t want to get ill, use that pill! Well.. the good ones then.

Oh and, Yes. The same thing for nutrition. If you eat way to less or you can’t loose weight, your body tells you that too. Are you tired very often? Are you low in your energy? Are you hungry all the time? If you can say ‘yes’ on these questions then there is something wrong. Probably your eating way too little and it might that you’re leaving some nutrition. Many people think that carbs are the enemy. Nope, not true. Carbohydrates are there for your enery. If you eat too little carbs, you’ll feel weak and tired. Besides this, if you eat too little carbs, your muscles will break down. How terrible, but so true. You can choose healthy options like brown rice, whole wheat products or quinoa. Totally fine and really delicious! – By the way, Veggies & Fruits are fully carbs as well -. Besides it helps to eat more times at a day. This also stimulates your metabolism. By eating 3 snacks besides your main meals ( read; eat something every 2 – 3 hours ) your metabolism stays high, which will make you burn more and will help you loose fat!

Listening to your body is very important if you want to see some progress in your body. It is very hard, but it will only make you stronger! Rest & eat tot grow. Don’t be afraid that you won’t loose weight or that you won’t gain muscle in your rest. That is a total fable!

Much love & Sleep tight tonight!

You can also follow me on my Instagram, Facebook Pagina & Bloglovin’.

IMG_20141117_133734_resized

Advertenties

Een gedachte over “Why you should listen to your body”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s