Motiveer

Eating clean or counting macro’s.

IMG_20140919_084558_resized
Wat mij de laatste tijd er opvalt op Facebook, Instagram en waar dan ook in de wereld, is dat gezonde voeding en sporten een echte hype wordt. Logisch natuurlijk, want de overheid zit mensen alleen maar achter je broek aan de laatste tijd. Nou zijn er natuurlijk verschillende manieren om een gezond en fit lichaam te krijgen, maar welke werkt nou het best?

Clean eating, een term die je wellicht erg vaak langs hebt zien komen, maar wat is het nou precies? Clean eating is letterlijk ‘schoon eten’. Geen toegevoegde shit dus. Bijvoorbeeld je koopt een pak Calvé pindakaas in de supermarkt. Is dit ‘clean’? Nee. Er zijn veel suikers aan toegevoegd en er zitten redelijk was E-nummers in. Maar waar zitten deze nou niet in tegenwoordig? Uiteraard is het een super goede manier van leven. Je koopt alleen maar producten in hun natuurlijke staat, dus waarschijnlijk is alles biologisch en dat is zeker super gezond. Het nadeel van deze lifestyle is wel dat het redelijk obsessed kan worden. Zeg nou zelf, kijk jij in de supermarkt op elke verpakking wat er allemaal in zit?

Dan hebben we ook nog de macro’s. Dit zijn je koolhydraten, eiwitten en vetten. Door het tellen van macro’s weet je dat je de juiste hoeveelheid calorieën binnen krijgt en de juiste hoeveelheid aan grammen carbs, fats and proteeeeein. Bij deze methode maakt het dus eigenlijk geen drol uit wat je eet. Als het maar in je macro’s past! If it fits your macro’s. Al kom je aan je calorie behoefte met alleen maar nutella, pindakaas en chips. Who cares? Het is niet aan te raden natuurlijk, maar jullie snappen mijn punt. Macro’s tellen is een goede manier om af te vallen, maar ook tijdens een bulk bijvoorbeeld. Het maakt dus niet uit of je af en toe lekker zin hebt in een koekje of een chocolaatje. Als je het maar met mate eet en je het gewoon in kunt plannen! En goed onthouden; eat to grow, right?

Wat werkt nu eigenlijk het beste? Joost mag het weten. Dit is voor iedereen verschillend. Zelf heb ik een tijdje aan clean eating gedaan. Het ging super goed en ik miste ook niks. Ik had ééns per week een cheat meal en dat was genoeg. Na een tijdje merkte ik dat dit een gigantische obsessie voor mij werd, omdat ik dus elke keer in de supermarkt op het pakje keek om te zien of er niks aan toegevoegd was. Geen E-nummer alstublieft! Daar was ik ook wel een beetje klaar mee. Macro’s tellen was voor mij een eye opener. Ik tel nu ongeveer een maandje, anderhalve maand, en ik merk dat ik veel meer energie heb en tijdens het sporten veel en veel meer aan kan.

Ik ben een echt alles-eter. Ik eet vlees, zuivel, gluten en suikers. Eigenlijk eet ik alleen maar gezonde producten, maar ik let niet meer op E-nummer en toegevoegde suikers. Ik plan alles gewoon in, zo weet ik zeker dat ik aan de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten kom voor mijn lichaam. En ja, zelfs als ik een keer trek heb in een klodder nutella op mijn havermoutje, klopt het nog! En het fijne is, je voelt je er niet eens schuldig over, want het past gewoon binnen je behoefte!

Ik wil hier zeker niet mee uitsluiten dat het niet samen kan! Tuurlijk kun je clean eten en daarnaast ook macro’s tellen, maar als je tijdens je macro’s tellen ook af en toe wat ongezonds wil eten, wil dat niet meteen zeggen dat je geen fit of gezond lichaam hebt toch? Als je sport is het zeker mogelijk om ook iets ongezonds te eten eens per dag, je moet gewoon zelf de controle hebben en het met mate doen. Ik sport 5x in de week zeer intensief in de sportschool. Zou één ongezond ietsje per dag dan veel effect hebben? Ik denk het niet. Zoals ik zei, voor iedereen werkt wat anders en daar is zeker niks mis mee!

Clean eten en macro’s tellen. Kies je tussen wat lekkers af en toe, of tussen altijd gezond.. Wat werkt voor jou het beste?

Liefs, Carmen.

You can also follow me on Instagram, Facebook & Bloglovin’!

IMG_20140921_124721_resized
——————————————————————————————-
IMG_20140919_084558_resized
What I see very often lately on Facebook, Instagram and everywhere in the entire world, is that healthy food and working out becomes a real hype. Of course, that’s very logical, because the government is pretty busy with it the last times. Now there are different ways to get a healthy and fit body, but what is the best way?

Clean eating, something you might have heard very often, but what the heck does it mean? Clean eating is literally eating very clean. So no added shit. For example you buy a big jar of peanut butter in the supermarket. Is this ‘clean’? No. A lot of sugars are added and there are probably lots of E-numbers in that jar. But where are no E-numbers in lately? This is a super good and healthy way of living. You only buy products in it’s natural state, so everything is probably biological and that is really healthy! The bad part about this lifestyle is that is can be a pretty big obsession. Admit, do you check the back of your products in the supermarket, to see what’s in there?

We also have macro’s. Your macro’s are your carbs, protein and fats. By counting macro’s you know you eat the right amount of calories and the right amount of grams in carbs, fats and proteeeein. With this method, is doesn’t even care what the heck you put in your mouth. As long as it is enough and as long everything fits. If it fits your macro’s. You can also get your calories and macro’s by only eating nutella, peanut butter and chips for example. Who cares? I wouldn’t recommend it by the way, but it’s just an example. Counting macro’s is a great way to loose and to gain weight. It doesn’t matter if you want to eat some chocolate of a cookie sometimes. If you just, eat it with measure and make it fit your macro’s! And remember this; eat to grow, right?

But what is now the best way? God may know. This is different for everyone. Personally, I tried clean eating for a while. It went super well and I didn’t miss anything. I had a cheat meal once a week and that was more then enough. After a while, I noticed that it became a huge obsession for me, because I wanted to know sure that there were no added things in there, I checked everything I bought before buying it. No E-numbers for me! I was a little bit done with that. Counting macro’s was a real eye opener for me. I am counting for like, a month or maybe a bit longer, now and I notice I have way more energy and I can lift more at the gym.

I am a real omnivore. I eat everything. I eat meat, dairy, gluten and sugars. I actually always eat healthy products, but I don’t look at E-number or added sugars no more. I just make everything fit so I know I consume the right amount of carbs, protein and fats for my body. And yes, even when I crave for some nutella on my oats it fits! And the nice thing is, you don’t even feel guilty about it because it just fits your daily needs!

I don’t want to exclude the fact that counting macro’s and eating clean can’t go together. Of course that’s possible! But if you want to eat something unhealthy during the macro counting, there is nothing wrong with that! It doesn’t say you don’t have a fit or healthy body right? If you work out it is possible to eat a unhealthy thing once a day, if you just have that self control and you measure it. I work out five times a week on a high intensity at the gym. Would one little unhealthy thingie affect my healthy body? I don’t think so. Like I said, everything is different and what works for me doesn’t mean it works for you as well. And there is nothing wrong with that!

Clean eating or counting macro’s. Choosing between eating healthy all the time, or have something ‘bad’ now and then.. What’s the best way for you?

Love, Carmen.

Je kunt me ook volgen op Instagram, Facebook & Bloglovin’!

IMG_20140921_124721_resized

Advertenties

39 gedachten over “Eating clean or counting macro’s.”

 1. Hi Carmen,
  Interessante blog! Ik ben ook net overgestapt na een jaar clean eating naar macro’s tellen, hoewel ik wel probeer om m’n macro’s zoveel mogelijk te vullen met goede voeding. Het bevalt me tot nu toe heeeel goed, omdat ik me veel minder schuldig voel als ik een keer iets ”slechts” eet, omdat het in mn macro’s past, en ik blijf nog vet verliezen ook 🙂 . Super leuk geschreven stukje!

  Liefs, Marije

  1. Hoi Marije!

   Super fijn om dat te horen! Zoals jij het nu omschrijft heb ik het zelf ook ervaren, voordelen van het gezonde lichaam met toch af en toe wat lekkerst. Daarna is gezond eten ook gewoon een belangrijk punt, vandaar dat het goed is om alles gewoon gezond te doen, met een kleine treat hier en daar hihi!

   Veel liefs, Carmen. ❤

 2. Hoi Carmen,
  Ik heb het een en ander over macro’s tellen gelezen en berekend hoeveel ik van alles mag.
  Ondanks dat ik onder mijn aantal calorieen, koolhydraten en vetten zit, krijg ik volgens mijn berekening te veel eiwitten binnen.
  Waarschijnlijk heb ik iets verkeerd gedaan. Calorieen tellen doe ik al een tijdje en bij mij werkt dit wel redelijk. Al mag het van mij wel allemaal sneller gaan ;)!
  Ik houd het dus alleen maar bij calorieen tellen.

  1. Calorieën tellen is ook prima hoor! Wat altijd handig is om te onthouden is dat je 1x je lichaamsgewicht aan grammen vet en 2x eiwit moet hebben. Dus stel je weegt 50 kg, mag je 50 gram aan vetten en 100 gram aan eiwit de rest is koolhydraten. Bij de meeste macro tellingen houden ze daar ook wel rekening mee.

 3. Oh dan heb ik de eiwitten verkeerd berekend, van vetten en koolhydraten wist ik het wel. Ik weet nu dus dat ik veel te weinig eet. Vanaf morgen maar weer een nieuwe poging doen! Bedankt voor je reactie!

 4. Goed geschreven! Ik ben nu ook begonnen met iifm dankzij onder andere jou, healthyfans en andere toch benieuwd geraakt! Ik kreeg eigenlijk vaak veel te weinig binnen op een dag, en tijdens cheats werden dit bigggg cheats. Ben nu week of 2 bezig met iifm and i must say i love it! Als ik zin heb in hagelslag pak ik dit nu gewoon zonder enig schuldgevoel, heeerlijk
  Liefs Vere! @puurfit op instagram 😉

 5. heb het net even proberen uit te rekenen en ik kwam uit op 128g eiwit, 64g vet en 136g koolhydraten per dag. Ik ben 15 jaar, weeg 64 kg, en ben 1.76 lang. ik zou graag mijn vetpercentage omlaag willen, klopt deze berekening dan zo ongeveer?

  1. Dat ligt eraan. Zo te zien heb je het niet op Veel calorieën berekend. Je zit nu op 1632 kcal. Je mag sowieso wel op 1800 gaan zitten, dus dan mag je meer koolhydraten. 180 gram khd zou prima zijn. Dan zit je op 1800 kcal.

   1. Hoihoi,
    Ik las dit toevallig 🙂 je kunt misschien beter berekenen wat je onderhoud is (dmv vetpercentage of gewoon via een calculator op internet) daaraan toevoegen hoeveel je beweegt om zo te kijken hoeveel kcal je per dag moet eten, want als je zomaar 1600 of 1800(1800 komt natuurlijk wel aardig in de buurt) weet je nog niet of je voldoende eet of misshien juist te veel. Succes! 🙂
    (Sorry carmen ik weet wat je bedoel hoor hihi, maar misschien voor haar zo duidelijker)
    Leuk artikel!!
    Liefs x

   2. Haha ja zoals jij het omschrijft bedoel ik het ook. Maar je hebt wel gelijk, je onderhoud berekenen, en dan de rest. Maar wat ze zelf zegt gewicht enzo is 1600 veel en veel te weinig.

 6. Hee Carmen,
  Dit lijkt mij ook super om eens uit te proberen. Weet jij een site waar staat hoe ik alles goed kan uitrekenen, eiwitten, vetten en koolhydraten?
  Liefs, Irene

  1. Ik gebruik de app MyFitnessPall! Eigenlijk is het heel makkelijk. Stel je weegt 56 kilo en je wilt 1900 kcal eten. Dan heb je 56 gram vetten nodig ( 1x 56 ) en 112 gram eiwitten ( 56 x 2 ) de rest is koolhydraten!

 7. Hey, ik vroeg me af hoeveel gram koolhydraten jij per dag eet? Ik at altijd 40% kh maar de laatste tijd eet ik steeds vaker 50% koolhydraten, ik heb alleen het gevoel dat ik zo te veel gram kh binnen krijg.

 8. Super interessant artikel.
  Ik zou het zelf ook graag willen proberen.
  Ik weeg 58kilo dus dat x1 is 58gram vet
  en x2 is 116 gram eiwitten neem ik aan?
  Maar hoeveel koolhydraten mag ik dan nemen?
  En dat kan dus van alles zijn?
  Groetjes Pascale

 9. Leuk artikel! Ik ga het zeker proberen de komende maand, die marco’s tellen… Snel naar iifym.com :).
  Kleine kanttekening: Calvé pindakaas bevat helemaal geen toegevoegde suikers en e-nummers, wel zout helaas…

 10. Erg leuk artikel! Ik gebruik ook my fitness pall om alles bij te houden. Alleen ik heb ingevoerd dat ik 50% koolhydraten binnen moet krijgen, 30% eiwitten en 20% vet. Dan is het aantal grammen in vet erg laag (zo’n 36 gram, terwijl ik 56 kg weeg). Hoe heb jij deze percentages ingevoerd?

  1. Jaa dan moet je gaan zoeken naar jouw juiste percentages! Gewoon een beetje schuiven en puzzelen. Als je je vetten zo laag uitkomen heb je waarschijnlijk ook niet heel veel calorieën ingevoerd. Maar nu moet je gewoon gaan schuiven. Ik zit op 55% khd / 20% eiwit / 25% vet. Maar dan klopt het alsnog niet volledig dus moet je alsnog dingen zelf onthouden. Ik sta op 56 vet, 100 eiwit (maar eet er 110 – 115 ) en 275 khd (maar eet er 250 – 260).

 11. Oké bedankt, ik zal er eens mee gaan schuiven 🙂 Ik mag op een dag 1.600 calorieën eten, maar zit hier vaak onder. Vandaar waarschijnlijk ook het aantal grammen vet van 36 – 40 gr. per dag. Ik sport 4-5 keer per week, en mijn doel is om qua lichaam strakker te worden (minder vet, meer spieren). Vandaar dat ik onder mijn totale calorie-inname zit per dag, om zo wat vet te verliezen.

 12. Oké vandaar dat mijn spiermassa niet erg snel toeneemt… Ik zal meer (gezond) eten toevoegen aan mijn maaltijden, bedankt voor je reactie!

 13. Bedankt! ik ga een poging doen tot experimenteren met mijn macro’s en wat meer calorieën tot me nemen om te kijken of mijn vetpercentage verlaagt en mijn spiermassa verhoogt door de krachttraining die ik doe. Als ik er niet uit kom, mail ik je! thanks 🙂

 14. Ik zie dat de laatste reactie al heel lang geleden is, maar ik waag een poging..
  De basis verdelingen die je hierboven ook aangeeft heb ik maanden lang gebruikt en ik zag zeker resultaat. Nu is het echt specifiek mijn doel om mijn vetpercentage te verlagen. Ik heb wat op internet gezocht en kwam uit bij het low carb, high fat dieet uit. Ik probeer dit nu enkele dagen maar ik vraag me af of dit wel gezond is. Aan de andere kant kom ik ook dingen tegen over dat je juist heel hoog in koolhydraten moet zitten en heel laag in vet. Ik weet niet meer waar ik naar moet kijken eigenlijk. Hopelijk kun jij me hier wat meer bij helpen! Ik ben 17 jaar, 49 kilo en 165 cm groot. Ik sport 5x keer in de week en mijn voornamelijkste doel is dus mijn vetpercentage te verlagen, maar wel op hetzelfde gewicht blijven. Ik ben bang als ik teveel vet eet het juist ongezond wordt en dat mijn vetpercentage omhoog gaat en hetzelfde geldt eigenlijk voor koolhydraten. Ik hoor graag van je! xx

  1. Hee Dominique,

   Naar mijn persoonlijke mening is Low Carb, High Fat niet erg gezond. Natuurlijk is dat per persoon verschillend, een vriendin van mij heeft diabetes.. zij profiteert hier wel van omdat koolhydraten invloed hebben op de insuline. Veel vet eten zorgt niet voor een hoger vetpercentage, te veel calorieën zorgt voor een hoger vetpercentage! Maar meis, ik raad je eigenlijk wel aan om aan te komen – om heel eerlijk te zijn. Jouw huidige BMI is 18 – dit is ondergewicht! Als gewichtsconsulent studente gaan er bij mij natuurlijk nu heel erg veel alarmbelletjes rinkelen, want dit is eigenlijk heel erg ongezond. Waar ik de focus op zou leggen is het vergroten van je vetvrije massa, je spiermassa dus. Dit kun je doen door op je onderhoud te gaan eten (of iets erboven) en door erg zwaar krachttraining te doen. Op deze manier voorkom je dat je vetpercentage heel erg omhoog gaat, maar je spiermassa en gewicht zullen wel iets stijgen waardoor je een stuk gezonder wordt! Als je hier wat meer informatie over wilt, mag je me gerust eventjes mailen! Ik ben de komende dagen wel in Londen, dus dan kan ik vanaf donderdag pas antwoorden.

   Liefs xxx

   1. Bedankt voor je reactie! Ik schrok zelf ook toen ik vanochtend op de wegschaal stond, zo weinig heb ik namelijk nog nooit gewogen. Ik weet wel dat ik vaak onder mijn calorieën behoefte zit maar wist niet dat het zo erg was. Ik ga hier zeker opletten.. Veel plezier in London! xx

   2. Ah heel lief van je! Berekening maken mag altijd, want dan kan ik daar natuurlijk weer wat mee doen. Ik gebruik myfitnisspall maar ik merk gewoon dat ik veelte weinig calorieën binnen krijg, terwijl ik nooit echt honger heb.. Heb pas wel uitgerekend wat een goede verdeling zou zijn: en dat was dan iets van 55% koolhydraten, 25% eiwitten en 20% vet dus dit houdt ik nu maar aan.. Advies van jou is altijd welkom natuurlijk, bedankt voor je tijd!! xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s