Lifestyle, Media, Motiveer

De Stentor

IMG_20140906_084550_resized
Ze omschrijft zichzelf op internet als een ‘healthblogger’. Elke dag komen er foto’s voorbij op Instagram, waar de 19-jarige Carmen Ketelaar meer dan tienduizend volgers heeft. Foto’s van lekker, maar vooral gezond eten. En foto’s van zichzelf. Om te laten zien dat ze goed in haar vel zit.
Dat was enkele jaren terug wel anders. Carmen raakte in een diepe depressie, probeerde zichzelf meerdere malen van het leven te beroven en werd uiteindelijk door haar ouders uit huis geplaatst. In een jeugdinstelling, met meiden die er volgens haar nog veel heftiger aan toe waren, leerde ze weer om het leven toe te lachen. „Die periode van anderhalf jaar heeft mij heel erg goed gedaan”, zegt ze nu aan de keukentafel van haar ouderlijk huis in ’t Harde.
 „De moeilijke tijd begon in 2008 toen mijn opa onverwacht overleed. We hebben geen afscheid van hem kunnen nemen. Die gebeurtenis heeft iets in mij losgemaakt”, blikt ze terug. „Ik begon me heel onprettig te voelen in sommige situaties en werd een moeilijke dochter. Helaas is dat een nare kant op geslagen. Ik belandde in een zwart gat en zag het niet meer zitten. Ik had nare gedachten.” Carmen zat alleen in haar kamer, sloot zichzelf op. Dagelijks dacht ze aan zelfmoord. „Ik wil er liever niet teveel op ingaan, niet teveel details vertellen. Dat hoofdstuk heb ik afgesloten, ik ben nu iets moois begonnen.”
”In 2012 keerde ze terug naar het ouderlijk huis. Door gezond te eten, raakte Carmen vijftien kilo kwijt. „Ik heb daarvan een foto geplaatst op Instagram, in eerste instantie om te kijken of er mensen geïnteresseerd zouden zijn in mijn verhaal. Ik kreeg er hele positieve reacties op. Toen steeds meer mensen naar mijn voedingsschema’s vroegen, ben ik een blog begonnen.”Ze raakte steeds meer geïnteresseerd in (gezonde) voeding en sporten. „Het Instagram-account is aardig gegroeid; ik heb nu meer dan tienduizend volgers. Ik vind het superleuk om te doen, om mijn ervaring en kennis te delen. Daar wil ik mee doorgaan. Ik ga binnenkort een eigen bedrijf beginnen, als personal trainer en om voedingsschema’s voor mensen te maken.”Carmen plaatst foto’s van wat ze eet. Elke maaltijd ziet er uit als een klein kunstwerk. „Maar ik hou er helemaal niet van om lang in de keuken te staan. Ik hou van lekker simpel eten met lekkere ingrediënten. Ik maak tegenwoordig overal foto’s van, zelfs als ik uit eten ga. Dat begint wel een beetje een verslaving te worden.”
Op Instagram verschijnen ook regelmatig selfies; foto’s waarin ze zichzelf (soms letterlijk) bloot geeft. Dat doet ze bewust: „Om te laten zien dat niemand perfect is en ik al helemaal niet. Sommige mensen zijn heel ontevreden met hun lichaam. Bij mij vinden ze iets mooi, maar bij zichzelf niet. Daarom zeg ik tegen iedereen dat je tevreden moet zijn met je lichaam. Probeer niet in cijfers te denken, maar in een spiegelbeeld. Ik ben ook ontevreden geweest over mijn lichaam, toen ik vijftien kilo meer woog. Maar eigenlijk had ik best tevreden mogen zijn, vind ik nu. Het was vooral een mentale kwestie.”
Een obsessie is het voor haar niet. „Dat is het wel geweest, tijdens het afvallen. Maar nu niet meer. Ik vind het gewoon interessant. Ik zit nu lekker in mijn vel, dat is voor mij het belangrijkste geweest. Het is belangrijk om te genieten. In de zomer heb ik twee maanden slecht gegeten en toch zie ik er nog steeds goed uit.”
Af en toe geeft ze nu al voedings- adviezen. Met haar eigen bedrijf wil ze dat professionaliseren. „Mijn vriend – Kjell Aink uit Elburg – is geschoold en helpt me een beetje. Volgend jaar wil ik de studie wellness & lifestyle gaan volgen en daarna een thuiscursus doen voor gewichtsconsulent.”
Het belangrijkste van alles, zegt Carmen zelf, is dat ze zich weer goed voelt. „Ik kreeg onlangs een mailtje van een meisje dat ongeveer hetzelfde had meegemaakt. Haar ouders waren overleden. Door mijn account was ze weer gaan sporten” , vertelt Carmen. „Dat heeft me erg ontroerd.”
Je kunt me ook volgen op InstagramFacebook & Bloglovin’.
20140906_084658_resized
——————————————————————————–
Translation:
IMG_20140906_084550_resized

She discribes herself on internet as a ‘healthblogger’. You can see pictures on her Instagram every day, where the 19-year old Carmen Ketelaar has more then ten thousand followers. Pictures of delicious, but specially healthy food. And pictures of herself. To show that she feels good in her skin.

That was different several years ago. Carmen fell into a deep depression and tried to commit suicide several times and her parents decided to place her in another home. In a youth care organisation, with girls who had bigger problems then herself, she learned to live her life happy again. ,,That period of a year and a half did well to me.” She says at the kitchen table of her home in ’t Harde.

,,The hard times begun in 2008 when my grandpa died. We haven’t said goodbye to him. That detached something in me.” she says while looking back. ,,I started to feel really uncomfortable in some situations and i was a really difficult daughter. Unfortunately this ended badly. I fell into a black hole and didn’t want to live anymore.” Carmen was alone in her room, she locked herself up. The thought off suicide daily. ,,I don’t want to talk about it that much. Not too much details. I finished that chapter and started a beautiful new one.”In 2012 she returned back home. By eating healthy, Carmen lost 15 kg. ”I posted a picture of that in Instagram to see if people were interested in my story. People were very positive about that. When more and more people were asking about what i normally eat, i started a blog.”

She got more and more interested in (healthy) nutrition and sports. ,,The Instagram-account is pretty big; I have more then ten thousand followers at the moment. I think it’s really awesome to do, to share my own experiences and knowledge. ,,I want to keep going on with that. I’m going to start my own company, as a personal coach and to make food schedules for people.”

Carmen posts pictures of her food. Every meal looks like a little piece of art. ,,I’m not a big fan of standing long in the kitchen. I like simple food with delicious ingredients. I make pictures of food everywhere, even when I’m eating out. It starts to become a little addiction. ”

On Instagram you can also see some selfies now and then; pictures where she shows herself. Sometimes with much skin. She does that consciously. ,,I want to show that nobody is perfect, not even me. Some people are very insecure about their body’s. They like something with me, but not with themselves. That’s why I say to everyone to be happy with your own body. Don’t try to think in numbers, but in image, in reflection. I’ve been insecure about my body as well, when i was 15 kg heavier. Now I think, I’ve could have been more happy with myself then. It was a mental issue. ”

It’s not an obsession for her. ,, It was, when I was loosing weight. But not anymore. I think it’s really interesting. I feel great in my skin now, that was always the most important thing for me. It’s important to enjoy. In the summer, i only ate unhealthy for two months. Still i look good. ”

She all ready gives food advice at the moment, but with her own company she want to personalize that. ,,My boyfriend – Kjell Aink from Elburg – has a diploma so he is helping me a bit. Next year i want to study Welness & Lifestyle and afterwards I want to do a study at home, for health coach.

The most Important thing of all, Carmen says, is that she feels good in her skin again. ,,A while ago, I got an email from a girl that had been through some kind of the same thing. Her parents died. Because of my account she begun to workout again”, Carmen says. ,,That really touched me.”

www.carmenketelaar.com

You can also follow me on InstagramFacebook & Bloglovin’.

20140906_084658_resized

Advertenties

Een gedachte over “De Stentor”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s